StoryEditor

Autobusári doplatili na vojnu v Iraku

16.05.2003, 00:00

Takmer 5-percentný rast nákladov zaznamenali v 1. štvrťroku podniky Slovenskej autobusovej dopravy (SAD). Predseda komisie pre vonkajšie vzťahy Zväzu autobusovej dopravy Ján Vrba ho pripisuje vojenskej operácii v Iraku, v dôsledku ktorej dočasne stúpli ceny motorovej nafty. Vojnový konflikt poznačil aj hospodárenie autobusových dopravcov. Kým minulý rok boli podniky SAD v oblasti dopravných činností s viac ako 50 mil. Sk v zisku, tento rok sa ocitli v červených číslach.
Pohyb cien ropy spôsobil problémy autobusovým dopravcom na celom svete. Sedemnástim slovenským SAD-kám nepomohlo ani zvýšenie cestovného a redukcia zliav o 15 %. "Ceny sa však už stabilizovali, preto očakávame, že sa predbežné ukazovatele budú v najbližších mesiacoch zlepšovať," vysvetlil ďalej J. Vrba.
Počet cestujúcich v autobusovej, ale aj železničnej doprave klesá z roka na rok. Na jednej strane to spôsobuje sociálna situácia v regiónoch, na druhej strane rýchly rast osobného automobilizmu v mestách. SAD-ky sa tejto skutočnosti nevyhli ani v prvom kvartáli, keď sa počet cestujúcich medziročne znížil o viac ako 11 %. Nepriaznivá situácia zostáva naďalej v technickom stave vozidlových parkov jednotlivých podnikov SAD, keďže zhruba o jednu sedminu klesol celkový počet používaných autobusov. Nákup nových vozidiel totiž nepresiahol vyraďovanie zastaraných. Podľa J. Vrbu sa vstup investorov do podnikov SAD v počiatočnej fáze prejavil aj na zamestnanosti. Ako vysvetlil, privatizéri hľadali rezervy v niektorých kategóriách pracovníkov. Dôsledkom je medziročné zníženie počtu zamestnancov o 1 237 ľudí.
Na strane výnosov v dotovanej aj nedotovanej doprave bola situácia na konci marca porovnateľná s vlaňajškom. Tradične sa na nich najväčšmi podieľala doprava prímestská a mestská, na ktorú štát prispieva, avšak mierne vzrástli aj výkony v diaľkovej tuzemskej i zahraničnej doprave. Tie sa priblížili sume 270 mil. Sk.
Základné ekonomické ukazovatele ZAD v 1. štvrťroku 2003
Celkové náklady 1,642 mld. Sk
Celkové výkony 1,623 mld. Sk
Zisk z dopravnej činnosti -- 19 mil. Sk
Prepravené osoby 127 tis.
Počet zamestnancov 10 846
Zdroj: ZAD

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 23:45