StoryEditor

Týždeň pred televízorom

24.10.2003, 00:00

Piatok, 24. októbra
* 11.30, Markíza: Fantastická cesta
Vzhľadom na rok výroby (1966) veľmi pôvabné americké sci-fi o názornom skúmaní ľudského mozgu s Raquel Welchovou v hlavnej úlohe.
* 22.40, STV 1: Prepotrebné zbytočnosti
Hoci by sa takto mohol volať dokument o obsahu dámskych kabeliek, ide o americký psychologický triler z roku 1993 nakrútený podľa predlohy Stephena Kinga. Asi najzaujímavejšie na ňom je, že si v ňom okrem iných zahral aj Max von Sydow.
* 23.20, Markíza: Smrtonosná zbraň
Moderná akčná klasika režiséra Richarda Donnera z roku 1987 s Dannym Gloverom a Melom Gibsonom v hlavných úlohách, na ktorú sa dá dívať zas a znova.

Sobota 25. októbra
* 15.50, STV 1: Aféra v Nairobi
Štandardný americký televízny dobrodružný film z roku 1984, zaujímavý azda len tým, že v ňom hlavnú úlohu stvárnila voľakedajšia veľká hviezda Charlton Heston, ktorý účasťou na tomto filme potvrdzuje fakt, že aj starnúce legendy si občas potrebujú privyrobiť.
* 21.20, Markíza: 60 sekúnd
Banálny akčný príbeh s množstvom skvelých áut, nakrútený v roku 2000, v hlavnej úlohe Angelina "Lara" Jolieová a Nicolas Cage. Remake klasického "naháňačkového" filmu.
* 22.20, Joj: Pod povrchom
V prestávke počas nakrúcania oscarového Stroskotanca si režisér Robert Zemeckis "strihol" napínavý film o záhadných zjaveniach v hviezdne obsadenej domácnosti Michelle Pfeifferovej a Harrisona Forda.
* 23.40, ČT 1: Sugarlandský expres
Takmer každý týždeň sa na našich obrazovkách objaví jeden z filmov režisérskeho mága Stevena Spielberga. V dráme z roku 1974 sa o záchranu svojho syna určeného na adopciu snaží Goldie Hawnová.
* 00.30, Prima: Hazardný hráč
Keď sa v roku 1986 objavil Paul Newman v úlohe biliardového hráča Eddieho Felsona vo filme Martina Scorsseseho Farba peňazí, kde bol druhou hlavnou hviezdou Tom Cruise, nebolo to prvýkrát, čo si túto postavu zahral. Paul Newman alias Eddie Felson totiž pochádza práve z filmu Hazardný hráč z roku 1961.

Nedeľa 26. októbra
* 20.00, Joj: Fenomén
Jeden zo svetlých momentov kariéry Johna Travoltu, ktorý vo filme hrá čiastočne duševne zaostalého automechanika. V deň jeho narodením však dostane do vienka obrovskú inteligenciu a je na ňom a jeho okolí, ako sa s nevšedným darom vyrovná.
* 23.20, Nova: Perom markíza de Sade
Pod týmto názvom sa skrýva film Quills, ktorý je hereckým koncertom Geoffryho Rusha.
* 23.30, ČT 2: Tretia generácia
Druhý program Českej televízie pokračuje v uvádzaní filmov Rainera Wernera Fassbindera drámou z roku 1979. Ak si myslíte, že ste už videli všetko, tak vás tento čudák zaručene vyvedie z omylu.
* 00.30, Prima: Gepard
Taliansko-francúzsky historický veľkofilm z roku 1963 od režisérskeho giganta Luchina Viscontiho s hviezdami Burtom Lancasterom a Alainom Delonom.

Pondelok 27. októbra
* 20.00, Markíza: Ace Ventura: Zvierací detektív
Mnohými zatracovaný, no dodnes neprekonaný komik s gumovou tvárou Jim Carrey naštartoval týmto filmom svoju hviezdnu kariéru. V úlohe veľmi excentrického detektíva s divokým účesom pátra po unesenej kosatke, maskote futbalového tímu.
* 22.05, Prima: Tankový prápor
Hoci mladšiu generáciu už kasárne nečakajú, na tento film s plejádou skvelých českých hercov sa dá pozerať tak často, ako ho naše televízie uvádzajú.
* 22.50, Joj: Fakulta
Sľubné spojenie desperádovského režiséra Roberta Rodrigueza a scenáristu Kevina Wiliamsona, ktorý Vreskotom vrátil na výslnie hororový žáner, napokon vytvorilo len mierne nadpriemernú snímku, no divák si môže aspoň všimnúť, ako začínali dnešné herecké hviezdy Josh Hartnett či Elijah Wood.

Utorok 28. októbra
* 20.00, Joj: V tajnej službe Jej veličenstva
Ďalší zo série filmov s neohrozeným agentom Jamesom Bondom, tentoraz však hlavnú úlohu stvárnil nevýrazný George Lazenby. Nikoho neprekvapí, že sa tento bývalý manekýn v titulnej úlohe bondovky objavil len raz.
* 21.50, Prima: Francúzska spojka
Skvelá snímka Williama Friedkina s Genom Hackmanom v úlohe policajného detektíva bojujúceho proti obchodníkom s narkotikami a s klasickou filmovou naháňačkou v repertoári.

Streda 29. októbra
* 23.05, Markíza: Babie leto
V smutnom filme o veselom živote dôchodcov excelujú Stela Zázvorková a Vlastimil Brodský, pre ktorého bol tento film rozlúčkou s filmovým plátnom.

Štvrtok 30. októbra
* 22.40, STV 1: Dažďové kvapky na rozpálených kameňoch
Druhý Fassbinder v jednom týždni. Komorná snímka nakrútená podľa divadelnej hry R. W. Fassbindera. Najmä vďaka réžii Francoisa Ozona sa z neho nestáva obyčajný záznam divadelného predstavenia, hoci nečakaný tanečný part v závere filmu svedčí o pôvode predlohy.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 01:24