StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

10.09.2003, 00:00

Právo
Štyria veľvyslanci a niekoľko diplomatov neprešlo prísnymi previerkami slovenského Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). V sieti NBÚ zostali tiež niektorí pracovníci Ministerstva zahraničných vecí SR. Šéfa slovenskej misie pri NATO Petra Buriana museli vymeniť údajne preto, že sa často stýkal s ruskými diplomatmi. Na odvolanie čakajú aj veľvyslanci SR v Izraeli Ján Bratko, v Lisabone Peter Rusiňák a v Slovinsku Roman Paldan. V dohľadnom čase sa očakáva aj zmena na poste veľvyslanca SR v Aténach. Fakt, že niektorí slovenskí diplomati neprešli previerkami, priznal podľa českého Práva aj minister zahraničných vecí Eduard Kukan počas nedávneho rokovania s prezidentom Rudolfom Schusterom. "To, čo sa okolo prebierok NBÚ deje, je azda horšie než obdobie Štátnej bezpečnosti," tvrdí jeden z nemenovaných poslancov slovenského parlamentu. (Niektorí veľvyslanci SR neprešli previerkami, ivi, 9. 9.)

KCNA
Vodca Kim Čong-il dostal gratulačný list od ruského prezidenta Vladimira Vladimiroviča Putina po jeho opätovnom zvolení za predsedu Národnej komisie obrany Kórejskej ľudovodemokratickej republiky. Putin vo svojom posolstve vodcovi Kimovi srdečne zagratuloval a zároveň ho ubezpečil, že je aj naďalej pripravený s ním spolupracovať, aby obe krajiny mali priateľské vzťahy na báze zmluvy o priateľstve, dobrom susedstve a spolupráci. Tiež poprial Kim Čong-ilovi veľa zdravia a úspechov v jeho budúcej práci smerujúcej k blahobytu kórejského ľudu. (Gratulácie Kim Čong-ilovi od Putina, oficiálna tlačová agentúra Severnej Kórey KCNA, 8. 9.)

The Washington Post
Dalajláma prichádza na návštevu Washingtonu a možno prináša nášmu prezidentovi dobré správy. Prvýkrát za posledné roky totiž Čína zvažuje nové spôsoby, ako riešiť dlhotrvajúci problém Tibetu. Dalajlámovi vyslanci sa nedávno v Pekingu stretli s čínskym vedením a počas dlhých dní konzultácií rokovali o vyriešení takmer 50-ročného sporu. Rozhovory boli otvorené a tón úctivý. Potichu a takmer neviditeľne sa možno začal proces zmierenia. (Bude sa Čína rozprávať s dalajlámom? Gregory B. Craig, 9. 9.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:49