StoryEditor

Nemci smerujú do východnej Európy

18.03.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Nemecké podniky čoraz viac investujú vo východnej Európe. Mesiac a pol pred rozšírením Európskej únie už 25 % podnikov presunulo časti prevádzok do prístupových krajín. Vyplynulo to z ankety mníchovského Inštitútu pre hospodársky výskum Ifo, ktorá sa realizovala medzi 1 000 podnikmi na objednávku magazínu WirtschaftsWoche. Podľa výsledkov ankety 12 % firiem plánuje ďalšie presuny výroby. "S otvorením trhu k 1. máju sa tento trend môže ešte posilniť," povedal Hans Günter Russ z Inštitútu Ifo v Mníchove.
Obzvlášť silný je tento trend v stavebníctve a priemysle. Až 56 % stavebných firiem už investovalo vo východnej Európe alebo sa tam plánuje angažovať. V priemysle ide o 47 % firiem. Väčšiu, až 64-percentnú angažovanosť, pritom preukazujú podniky s viac ako 500 zamestnancami oproti firmám s menej než 200 zamestnancami, kde je len 6-percentná angažovanosť. Okrem produkcie sa očakáva aj presun odvetví výskum a vývoj.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:56