StoryEditor

Perspektívne gumárenské chemikálie

09.05.2003, 00:00

Duslo Šaľa dosiahlo minulý rok celkové tržby 8,754 mld. Sk, čo predstavuje ich medziročné zníženie o 794 mil. Sk. Zisk pred zdanením klesol zo 735,9 mil. na 259 mil. Sk. Objem výroby podniku pritom v obidvoch rokoch dosiahol zhruba rovnakú úroveň.
ODKLAD PLATIEB
Výrobný program Dusla tvoria priemyselné hnojivá a prostriedky na ochranu rastlín, gumárenské chemikálie, polyvinylacetátové disperzie a disperzné lepidlá a špeciálne výrobky organickej a anorganickej chémie. Podľa predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa spoločnosti Jozefa Kollára na medziročnom znížení tržieb sa podpísal hlavne pokles cien priemyselných hnojív, ktorý spôsobil ich prebytok na európskom trhu, ako aj dovoz dusičnanu amónneho na Slovensko z krajín s lacným zemným plynom.
Vďaka spolupráci so Citibank poskytuje Duslo vybraným poľnohospodárskym podnikom možnosť odkladu platieb, aby mohli za poskytnuté hnojivá zaplatiť až prostriedkami získanými z predaja budúcej úrody. Hospodárske výsledky Dusla poznamenal tiež pokles cien gumárenských chemikálií, čiže najperspektívnejšej výrobnej oblasti. Na nižších tržbách podniku sa potom podpísalo aj posilňovanie slovenskej koruny oproti euru.
Spoločnosť v minulom roku vyviezla do vyše 40 krajín výrobky v celkovom objeme 6,372 mld. Sk. Investície dosiahli takmer 800 mil. Sk, pričom smerovali najmä do zvýšenia kapacity výroby gumárenských chemikálií. Podnik tak mohol rozšíriť svoje portfólio o nové výrobky v oblasti anitioxidantov. Veľká investícia do výroby hnojív aj vzhľadom na vysokú cenu zemného plynu na chemické spracovanie nie je podľa J. Kollára ekonomicky zaujímavá.
VLASTNÝ VÝVOJ
Duslo sa pri príprave nových produktov výrazne opiera o vlastný výskum. Za významný krok z pohľadu ďalšieho rozvoja podniku považuje J. Kollár nedávne zlúčenie podnikového výskumu s Výskumným ústavom chemickej technológie, ktorého je Duslo zhruba 80-percentným vlastníkom. Spoločnosť ku koncu minulého roka zamestnávala 2 882 ľudí, ktorých priemerná mzda oproti roku 2001 vzrástla o 1 786 Sk, čiže na 19 207 Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:10