StoryEditor

Oscary: Pán prsteňov a Želary

27.01.2004, 23:00

Záver veľkolepej trilógie Pána prsteňov Návrat kráľa bodoval najviac, keď včera americká Akadémia filmových umení a vied zverejnila nominácie na tohtoročné Oscary. Film získal celkovo 11 nominácií, tesnom za ním je dráma z napoleonskej éry Master and Commander: Na opačnom konci sveta s 10 želiezkami v ohni. Uspeli aj naši západní susedia, keď sa český film Želary, príbeh z čias nacistickej okupácie od režiséra Ondřeja Trojana, dostal do pätice filmov, ktoré sa pokúsia získať hollywoodske zlato v kategórii najlepší zahraničný film. V kategórii najlepší film sa o Oscarovi rozhodne medzi Pánom prsteňov: Návratom kráľa, Tajomnou riekou, Lost in Translation, drámou z prostredia dostihových pretekov Seabiscuit a filmom Master and Commander: Na opačnom konci sveta.
Návrat kráľa bol okrem iného nominovaný aj v kategóriách najlepšia réžia, najlepší scenár podľa predlohy, hudba, pieseň, strih či vizuálne efekty, avšak absentovala akákoľvek nominácia v hereckých kategóriách. Záverečná časť trilógie na motívy J. R. R. Tolkiena už počas víkendu skórovala pri udeľovaní Zlatých glóbusov, ktoré často slúžia ako indikátor rozhodovania akadémie: film si odniesol cenu v kategórii najlepší film, ako aj najlepšia réžia. Medzi nominovanými za réžiu sa tentoraz ocitla aj žena -- Sofia Coppolová za film Lost in Translation, ide pritom historicky iba o tretiu režisérku, ktorá je v pätici najlepších.
Filmoví kritici sa zhodli, že najväčším sklamaním je dráma z obdobia americkej občianskej vojny Cold Mountain, ktorá síce získala sedem nominácií, no nie v kategóriách najlepší film či réžia.
V kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe sa rozhodne medzi Johnnym Deppom, Benom Kingsleym, Judom Lawom, Billom Murrayom a Seanom Pennom. Najlepšia herečka bude buď Diane Keatonová, Keisha Castle-Hugheosvá, Samantha Mortonová, Charlize Theronová či Naomi Wattsová. V obdobnej kategórii pre vedľajšiu úlohu sa rozhodne medzi hercami Alecom Baldwinom, Beniciom Del Torom, Djimonom Hoinsouom, Timom Robbinsom a Kenom Watanabem, v kategórii herečiek: Shohreh Aghdashloovou, Patriciou Clarksonovou, Marciou Gay Hardenovou, Holly Hunterovou a Reneé Zellwegerovou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 06:31