StoryEditor

Trenčín už nebude mestom bez divadla

16.03.2003, 23:00

V posledných dňoch zaujal Trenčín predovšetkým ako mesto, kde na hlavy jeho občanov padajú hradby, zajtra sa tam však udeje aj jedna menej deštruktívna udalosť. Trenčín bol doteraz jediným krajským mestom bez stálej divadelnej scény. Zajtra sa v priestoroch Kultúrneho a metodického centra Ozbrojených síl Slovenskej republiky (najskôr bol stánok kultúry a vzdelávania pomenovaný Okruhový dom armády, potom názov zmenili a ponechali len Dom armády, ktorý mu sedel viac ako nový názov, v skratke KaMC OS SR) uskutoční premiéra bláznivej divadelnej komédie Výlet do minulosti alebo Máme čo ponúknuť! Protagonisti scénu výstižne pomenovali Trenčianske hradné divadlo. Bude zastrešovať všetky javiskové formy, vrátane bábkového divadla.
Čo je motívom projektu sme sa opýtali jedného zo zakladajúcich členov, autora scenára a jedného z dvojice režisérov Willyho Webera, mimochodom zakladateľa a samozvaného predsedu Klubu nespravodlivo plešatých: "Najskôr musíme divákovi ukázať, čo z hereckého kumštu mu vieme ponúknuť. Od nikoho nemôžeme v tejto chvíli čakať finančnú pomoc. Budem otvorený, či sa to niekomu páči alebo nie. Nová generácia politikov v mestskom parlamente, česť výnimkám, ktorým sa idea páči, má iné starosti, ako je kultúra...! Nie je našou snahou hrať v Trenčíne profesionálne divadlo, ale len amatérsky. Byť profesionálmi, to v tejto chvíli naším zámerom nie je. Snahou Trenčianskeho hradného divadla je hrať divadlo s väčším mestským záberom. To znamená účinkovať aj v ďalších zariadeniach: Kultúrne stredisko Juh, klub Saturn a inde, kde sú možnosti. Vzhľadom na to, že som silná buldočia povaha, bežec na dlhé trate, dobrovoľne a s elánom som vstúpil do divadelného projektu. Veď v meste pôsobí Holovlasé divadlo Jozefa Webera so "Žandármi v štáte plešatom". Keďže ma oslovili, aby som napísal scenár ku komédii úvodnej šou, s prispením Spolku trenčianskych karikaturistov som to celé realizoval a scenár napísal. Nová divadelná hra má dvojnázov. Zložený je z jedenástich scénok -- päť je historických a šesť scénok pochádza z 20. -- 21. storočia. Prvá časť Výlet do minulosti je z histórie mesta -- od rímskeho nápisu. Druhá časť Máme čo ponúknuť zo súčasnosti, až po vstup do NATO. V bláznivých komédiách sme všetko spoločne s kolegyňou režisérkou Zuzanou Moravčíkovou popretkávali vtipnými pesničkami."
Tri desiatky hercov a komparzistov sa zajtra večer premiérovo predstaví milovníkom divadelného umenia. Lístok na dvojhodinové divadelné predstavenie stojí šesťdesiat korún. Pre tých, ktorí prídu do Kultúrneho a metodického centra Ozbrojených síl SR v Trenčíne, budú mať možnosť porovnať zábavu Trenčianskeho hradného divadla so zábavným programom Uragán s Petrom Marcinom, Andym Krausom a Zuzanou Šikulovou a ich hosťami, ktorý sa uskutoční o deň neskôr.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 04:37