StoryEditor

Dzurindu pri tom netreba

11.12.2002, 23:00

Naťahovačky okolo delegácie do Kodane sú len pokračovaním sporu okolo jedného maďarského zákona. Problém graduje. Je znepokojujúci aj tón, ktorý nasadzuje inak rozvážny a zmierlivý Béla Bugár. Stále hovorí o nejakej dohode s premiérom, ktorú ten údajne nedodržal, a o tom, že treba rokovať. Tu sa treba spýtať: Kto celý problém spôsobil a o čom by sa malo rokovať? Jediná vec, ktorá môže veci posunúť vpred, je odstránenie prvku exteritoriality v maďarskom zákone, čo nie je vecou rokovania, ale v možnostiach a vo výlučnej kompetencii maďarskej strany. Dzurindu pri tom netreba. Iný záver by spôsobil, že slovenská vláda stratí v očiach svojich občanov a na medzinárodnom poli tvár. Nechať si bez súhlasu na svojom území úradovať inštitúcie vykonávajúce zákony iného štátu stavia slovenské úrady do úlohy strašiaka medzi vtákmi pokojne zobkajúcimi mak. SMK nás presviedča, že Rumuni to sú ochotní urobiť, ale skutočnosť bude iste oveľa rumunskejšia.
Netreba si robiť nádeje, že maďarská strana odvolá svoj zámer právnej agresie, založený na etnickej segregácii. Slovenská vláda alebo parlament budú musieť zaujať stanovisko a prijať opatrenia. Prípadné právne postihy úradníkov a aktivistov Združenia za spoločné (maďarské) ciele nebudú najšťastnejším, ale vynúteným krokom. Vyvolajú hektickú reakciu doma i v Maďarsku. Aj B. Bugár hovorí, že v tom prípade sa bude SMK "musieť ozvať a obhajovať záujmy svojich voličov". Dodajme, ak sa prijmú opatrenia proti účinku maďarského zákona na slovenskom území, bude SMK obhajovať činnosť nielen proti záujmom Slovenskej republiky, ale i jej zákonom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:00