StoryEditor

Český parlament zvýšil sadzby DPH

25.09.2003, 00:00

Český premiér Vladimír Špidla si môže predbežne vydýchnuť, jeho koalícia zahrievacie kolo vyhrala - hneď na začiatok prerokúvania súboru zákonov o reforme verejných financií poslanci schválili zvýšenie dane z pridanej hodnoty pri niektorých službách a tovaroch s platnosťou od 1. januára 2004. Sadzby sa zvýšia z 5 na 22 percent. Stalo sa tak aj napriek tomu, že prezident Václav Klaus predlohu snemovni vrátil. Na opätovné prerokovanie zákona českým zástupcom stačilo len necelých päť minút a za jej opätovné schválenie sa ako jeden muž vyslovilo všetkých 101 poslancov, ktorých má vládna koalícia v súčasnosti k dispozícii.
Z úpravy vyplýva, že drahšie bude nielen právne a daňové poradenstvo, ale aj telefonovanie a internetové spojenie, farby a laky, bionafta či veterné turbíny. Ministerstvo financií Českej republiky počíta s tým, že štát v roku 2004 vyberie na dani z pridanej hodnoty viac asi o 17 miliárd českých korún. Súčasne sa už od 1. októbra menia pravidlá na registráciu platiteľov - až doteraz DPH povinne odvádzali podnikatelia, ktorých ročný obrat prekročil tri milióny korún. Podľa nového zákon sa táto hranica znižuje na dva milióny Kč.
Odhaduje sa, že v súvislosti so zmenou dane z pridanej hodnoty sa zvýši aj inflácia - experti hovoria o jednopercentnom zvýšení z uvedeného dôvodu, vládni úradníci len o polovici. Opozícia kritizuje, že horná hranica DPH zostáva v Českej republike v európskom porovnaní neúmerne vysoká a že kabinet tak problémy jednoducho presunul na plecia najpočetnejšej skupiny daňových poplatníkov - na zamestnancov.
Špidla po hlasovaní neskrýval optimizmus, či si ho však udrží, ukáže sa až v piatok, nakedy opozičná Občianska demokratická strana plánuje vyvolať hlasovanie o vyslovení nedôvery terajšej vláde. Premiér bude musieť dovtedy uhasiť aj problémy vo vlastných radoch - "odbojný" poslanec ČSSD Josef Hojdar už dal najavo, že ďalšie zákony nepodporí, ak nedôjde k zmäkčeniu ich dosahu na ľudí. Konkrétne má na mysli napr. krátenie nemocenskej, od čoho si vláda sľubuje ročný prínos vo výške až 3,8 miliardy Kč. Na druhej strane - ak by sociálna demokracia tomuto volaniu napokon aj vyhovela - hrozia odňatím svojej podpory takýmto vraj okliešteným zákonom zase Špidlovi koaliční partneri, unionisti a ľudovci. V českej snemovni zasadá 200 poslancov, takže strata jedného hlasu pre vládu znamená súčasne aj stratu väčšiny. J. Hojdar sa včera postaral o spestrenie mediálnej scény tiež tým, že prokuratúre podal podnet na vyšetrovanie pre domnelé odpočúvanie svojich telefonických hovorov. V každom prípade nadchádzajúce dva dni na českej politickej scéne nebudú nudné.

Kde vzrastú ceny po zvýšení DPH

Tovar (od 1. januára)
- farby a laky
- recyklovaný papier
- bionafta a bioplyn
- vodomery
- drevené piliny
- solárne panely
- veterné turbíny

Služby (od 1. januára)
- telekomunikačné služby
- právnické služby
- vedenie účtovníctva
- služby realitných kancelárií a agentov
- daňové poradenstvo

Služby (od 1. mája)
- čistiareň
- oprava obuvi
- kaderníctvo
- kozmetika
- bytoví maliari
- oprava domácich spotrebičov
Zdroj: Hospodářské noviny

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 19:29