StoryEditor

Nízky záujem o desaťročné dlhopisy

09.02.2004, 23:00

Včera sa konala prvá aukcia otvorenej emisie desaťročných dlhopisov. Ministerstvo stanovilo fixný výnos na 4,9 percenta, avšak s možnosťou získať dlhopisy aj pod menovitú hodnotu. Napriek tejto výhode záujem investorov predstavoval len 3,184 miliardy korún a ministerstvo akceptovalo ponuky v objeme 1,05 miliardy korún. Priemerný výnos aukcie predstavoval 5,145 percenta ročne. Minimálny výnos klesol na 5,099 a maximálny dosiahol 5,18 percenta. Záujem o dlhé cenné papiere postupne upadá, keďže výnosy klesajú. Navyše ide o najdlhšie dlhové cenné papiere, ktoré sa na Slovensku emitovali a problémom je zrejme aj to, že pri týchto splatnostiach sa už nedá veľmi špekulovať o konvergencii. Pri desaťročných dlhopisoch je problémom aj obchodovateľnosť. Cenné papiere získali asi najmä inštitucionálni investori, ktorí ich pravdepodobne budú držať až do lehoty splatnosti. Aj napriek tomu, že sa desaťročné bondy stávajú pomaly benchmarkom, o ich obchodovateľnosti možno pochybovať práve vďaka ich držbe inštitucionálnymi investormi.
Aukcia štátnych bondov úročenie jednotlivých splatností výnosovej krivky neovplyvnila, obchodovanie bolo pokojné a sústredilo sa hlavne na úložky s lehotou splatnosti do jedného mesiaca. Najkratšie splatnosti sa aj včera z dôvodu nedostatku likvidity nachádzali na úrovni 7,2/7,5 percenta. Týždňové a dvojtýždňové depozity sa obchodovali za 5,8/6,0 percenta. Komerčné banky kótovali mesačné zdroje na úrovni 5,7/5,9 percenta. Otváracia cena medzibankových pôžičiek s dvojmesačnou a trojmesačnou maturitou bola približne na rovnakej úrovni 5,5/5,8 percenta. Polročné peniaze sa nachádzali na 5,3/5,5 percenta a deväťmesačné na 5,15/5,35 percenta. Koniec výnosovej krivky je pomerne stabilný už dlhší čas na úrovni 5,05/5,25 percenta.
Na účtoch povinných minimálnych rezerv banky k včerajšiemu dňu držali 12,539 miliardy korún, čo predstavuje kumulatívne plnenie na 75,15 percenta. Na trh prišli aj splatné dlhopisy v objeme 2,5 miliardy korún. "Predpokladám, že vďaka podstavu likvidity si niektoré banky požičali dodatočné peňažné prostriedky na jednodňovej báze od Národnej banky Slovenska. Ide asi o 4 miliardy korún," uviedol díler Slovenskej sporiteľne Pavel Jánošík.
Situáciu môže zmeniť dnešný pravidelný sterilizačný repo tender. Keďže je v stredu splatný repo tender vo výške 65,5 miliardy korún, podľa dílera existuje pre centrálnu banku priestor na sterilizáciu prebytočnej likvidity v objeme 57 až 58 miliárd korún. Na budúci pondelok vypísalo ministerstvo aukciu ročných štátnych pokladničných poukážok, avšak netradične sa bude konať holandská aukcia.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 14:37