StoryEditor

Zámer Košíc na oddlženie mestskej samosprávy

10.02.2002, 23:00

Rozhodnutie vlády poskytnúť Košiciam vyše pol miliardy korún na oddlženie vníma košická radnica pozitívne a je odhodlaná akceptovať podmienky, ktoré vládny kabinet stanovil. Primátor Košíc Zdenko Trebuľa v reakcii na vládny návrh riešenia finančnej situácie Košíc, podľa ktorého by mala vláda poskytnúť mestu návratných 580 mil. Sk zo štátnych rezerv na 15 rokov pri úrokovej sadzbe 5 % p. a., okrem iného povedal, že toto rozhodnutie je z hľadiska dlhodobého chodu mesta len jedným z krokov pri reštrukturalizácii dlhovej služby mesta.
"Hlavným cieľom je vytvárať mechanizmus na splácanie dlhov voči zahraničným veriteľom. Riešenie zadlženosti Košíc s pomocou vlády je veľmi dôležité aj preto, že nepriaznivá situácia nesmie byť negatívnym prvkom v celkovom vnímaní Slovenska," uviedol primátor Trebuľa v stanovisku, ktoré HN poskytla hovorkyňa košického magistrátu Zuzana Bobríková. Košický magistrát si podľa svojho primátora uvedomuje, že štátna pôžička v konečnom dôsledku nevyrieši finančné problémy. "Čaká nás množstvo náročnej práce, aby sme Košice dostali na zodpovedajúcu európsku úroveň," dodal Trebuľa.
Podľa rozhodnutia vlády z 30. januára by Ministerstvo financií SR (MF) malo uvoľniť finančné prostriedky zo štátnych finančných aktív SR na úhradu splatných záväzkov mesta Košice voči VSŽ, Všeobecnej úverovej banke a Dresdner Bank AG prostredníctvom viazaného účtu. Tieto prostriedky však štát uvoľní až po podpise zmluvy medzi Prvou komunálnou bankou, a. s., Žilina, ktorá vykoná reštrukturalizáciu dlhovej služby Košíc, a mestom Košice. Dlh Košíc voči VSŽ je 200 mil. Sk a je splatný v apríli až júni. VSŽ kúpili od mesta voľné mestské obligácie emitované v roku 1999 PKB. Košice tak mohli zlikvidovať podľa Trebuľu "nebezpečnú" zmenku 19,5 mil. DEM od CSFB z čias "primátorovania" R. Schustera. Túto transakciu mesto zrealizovalo so skontom 39 %. Ďalších takmer 238 mil. Sk Košice dlžia Dresdner Bank AG a vyše 156 mil. Sk VÚB.
Časť zo štátnych finančných aktív MF uvoľní až po podpise zmluvy medzi PKB a Košicami, na základe ktorej sa košická samospráva zaviaže vykonať opatrenia na reštrukturalizáciu dlhovej služby a dosiahnutie finančnej stability podľa pokynov a v spolupráci s PKB a Dexiou Paríž. Z 580 mil. Sk mesto najprv splatí záväzky zahraničným bankám a časť poukáže VSŽ za obligácie, pričom na zaistenie chce použiť majetok teplárenských rozvodov a výmenníkových staníc v správe Tepelného hospodárstva, s. r. o., Košice.
Zámerom je založiť akciovú spoločnosť so základným imaním 3,6 mld. Sk, predať 66 % z tohto majetku, respektíve vytvoriť súčasným bankovým veriteľom priestor na kapitalizáciu ich pohľadávok voči mestu. Realizáciou tohto zámeru sa dosiahne zachovanie celistvosti majetku lesov, udržanie zamestnanosti a pravdepodobne aj vyššia cena za akcie proti predaju lesov po častiach. V tomto prípade bude možné i spätné odkúpenie akcií mestom v budúcom období -- tvrdí košický magistrát.
Limitujúcim faktorom pri riešení zadlženosti Košíc je potreba zdrojového krytia 1,28 mld. Sk, čo je zároveň podľa magistrátu maximálne možné úverové zaťaženie mesta.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:35