StoryEditor

Newyorčanov vystrašilo lietadlo

16.05.2003, 00:00

Federálny úrad pre letectvo (FAA) v noci na včera informoval, že s okamžitou platnosťou zakazuje všetky prelety nad newyorským Manhattanom po tom, čo dopravné lietadlo s vracajúcimi sa americkými vojakmi preletelo tesne nad vrcholmi mrakodrapov najväčšieho mesta USA. Mnoho obyvateľov New Yorku sa preľaklo, pretože si mysleli, že sú svedkami ďalšieho teroristického útoku. "FAA ľutuje všetky negatívne dosahy, ktoré mal let na niektorých občanov mesta. Preto sme vydali nariadenie, podľa ktorého už nebude možné vydať povolenie na prelet ponad Manhattan," vyhlásila FAA v stanovisku médiám.
Na palube charterového letu Continental Airlines boli americkí vojaci vracajúci sa z operácie v Iraku. Stroj sa objavil na newyorskej "skyline" okolo 8.30 hod. ráno, preletel v blízkosti Sochy slobody a tesne nad Dolným Manhattanom, kde kedysi stáli slávne dvojičky Svetového obchodného centra, zničené tragického 11. septembra. FAA informovala, že piloti lietadla požiadali úrad o povolenie preletieť popri soche, aby "ozvláštnili návrat príslušníkov ozbrojených síl", a ten im vyhovel -- podobne ako v minulosti, keď sa vracali vojaci z afganskej operácie.
Starosta mesta Michael Bloomberg však FAA ostro kritizoval: "Keď vezmem do úvahy súčasný svet a nedávnu minulosť New Yorku, čakal by som trocha viac záujmu zo strany úradov a aspoň upozornenie od FAA, keď povolil lietadlu letieť tak nízko nad Manhattanom." Niekoľko obyvateľov telefonovalo na núdzové linky, obávali sa totiž, že 11. september sa mohol zopakovať. "Bol to strašný, strašný pocit," vyhlásil pre CNN jeden z očitých svedkov.
Lietadlo nakoniec bezpečne pristálo na medzinárodnom letisku Newark v New Jersey.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 10:14