StoryEditor

Govnet podľa Kanady

15.05.2002, 00:00

Elektronická vláda (eGovernment) patrí medzi populárne heslá dneška. Realitou však zostáva, že vládny sektor v elektronických službách zaostáva za komerčným sektorom. Táto skutočnosť sa pritom netýka iba stredoeurópskeho priestoru, ale aj vyspelejšej časti sveta (medzi slabo rozvinuté krajiny v eGovernmente patria napr. Taliansko a Japonsko). Uvedomila si to aj Kanada, ktorá v roku 1999 vyhlásila program vládneho internetového systému (Government On-Line -- GOL), s cieľom "byť do roku 2004 známa vo svete ako vláda najviac prepojená so svojimi občanmi". Vyčlenila na to 600 mil. kanadských dolárov.
Kanada je pritom v rozšírení internetu na 2. mieste na svete, hneď po USA. Jej vládny systém pre občanov v súčasnosti tvoria internetové stránky vládnych inštitúcií. Tieto stránky zrozumiteľným spôsobom vysvetľujú poslanie inštitúcie a do určitej miery sú štruktúrované podľa služieb pre občanov. Na hlavnej stránke je, napríklad, možné nájsť telefónny zoznam všetkých štátnych úradníkov vrátane zastávaných funkcií. Internetové stránky jednotlivých inštitúcií sú povinne bilingválne (angličtina/francúzština), majú štandardizovanú hlavičku a pätičku a obsahujú formuláre, ktoré si žiadateľ môže vytlačiť a vyplnené odoslať faxom alebo poštou. Pre program GOL boli celkovo stanovené štyri hlavné ciele:
1. Prístupnejšia vláda -- informácie budú členené z hľadiska služieb pre občanov a nie z hľadiska štruktúry vládnych inštitúcií.
2. Živé služby -- vládny internet umožní poskytovanie najdôležitejších služieb pre občanov. Občania budú môcť vyjadriť svoje názory na kvalitu služieb prostredníctvom internetu.
3. Dôvera a dôvernosť služieb -- budú chránené osobné údaje občanov a operácie prostredníctvom vládneho internetu.
4. Služby pre všetkých občanov -- služby budú prístupné v oboch štátnych jazykoch a hendikepovaným osobám. Občania budú mať možnosť viacerých komunikačných kanálov: internet, pošta, fax, telefón.
V prvej polovici roku 2001 prebehlo kvalifikačné predkolo uchádzačov a na jeseň užšie súťaže programu GOL. Ako bývalý zamestnanec jednej kanadskej firmy, ktorá vyhrala niekoľko projektov GOL, som mal možnosť prečítať si niektoré zadania týchto súťaží. Určité zadania pozostávali iba zo zmesi výrezov z bezobsažných správ, ale boli aj také, ktoré popri zrozumiteľnom vysvetlení poslania inštitúcie mali priložený procesný model a príručku existujúceho systému so schémou databázy. S prvým typom som sa už v SR stretol, s druhým som zatiaľ to šťastie nemal. Oproti zadaniam slovenských verejných súťaží však tie kanadské poskytovali uchádzačom relatívne dosť informácií a neuprednostňovali priateľov alebo predchádzajúcich dodávateľov, resp. nenútili si zisťovať informácie "bočnými cestičkami". Samozrejmosťou bol explicitný zoznam požiadaviek s vyznačením povinnosti, resp. bodového hodnotenia. Po útlme softvérového priemyslu v minulosti sa vládne projekty stali lukratívne a zápasy vo verejných súťažiach boli náročné. Na rozdiel od slovenských "štandardov" to však neboli boje, ktoré by paralyzovali program eGovernmentu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:51