StoryEditor

Firmu Jukos možno kúpi Gazprom

03.06.2004, 00:00
Ruský plynárenský monopol Gazprom plánuje ďalšiu expanziu do ropného priemyslu, pričom je pripravený uchádzať sa aj o problematický Jukos, ak tento koncern skrachuje.

Ruský plynárenský monopol Gazprom plánuje ďalšiu expanziu do ropného priemyslu, pričom je pripravený uchádzať sa aj o problematický Jukos, ak tento koncern skrachuje.
Ako uviedol denník Moscow Times, plynárenský gigant by chcel zvýšiť produkciu ropy v najbližších piatich rokoch zo súčasných 10 miliónov na 40 miliónov ton ročne. Vstup do ropného sektora znamená, že Gazprom môže začať skupovať akcie ropných firiem vrátane tých, ktoré v súčasnosti kontroluje Jukos. Ako uviedla šéfka oddelenia pre strategický rozvoj Gazpromu Vlada Rusakovová, ak sa akcie Jukosu začnú predávať, bude sa Gazprom o ne zaujímať, ale len v prípade prijateľných podmienok. Nie je vylúčené, že jej vyhlásenie prispelo k prudkému poklesu cien akcií Jukosu v utorok večer, ktoré sa znížili pod hodnotu 7 dolárov.
Podľa všetkého Gazprom je pripravený zrušiť aj terajší dvojstupňový systém obchodovania s akciami, ktorý neumožňuje cudzincom kupovať jeho akcie za takých podmienok, za akých ich môžu získať ruské firmy. Tie totiž môžu kupovať akcie ruskej plynárenskej firmy za nižšie ceny. "Potrebujeme jeden akciový trh, ako aj jednotné ohodnocovanie spoločnosti," uviedol výkonný riaditeľ Gazpromu Alexej Miller. V prípade uvedenia akcií na trh bude vláda musieť investovať do spoločnosti ďalších 5 miliárd dolárov, aby získala kontrolný podiel. Dá sa totiž očakávať, že nebude chcieť prísť o kontrolu nad firmou, ktorá sa na celkovej ruskej produkcii zemného plynu (620 mld. m3) vlani podieľala až 87 percentami.
A ak by Gazprom potom kúpil Jukos, ruská vláda by získala kontrolu aj nad touto ropnou spoločnosťou

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:21