StoryEditor

Pochybné praktiky aj v KPGM

19.01.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Americký daňový úrad Internal Revenue Service (IRS) ostro kritizoval praktiky audítorskej firmy KPGM za rozšírené používanie daňových modelov, ktoré sa nepohybujú len na okraji dovolených krokov, ale aj za nimi. Podľa americkej tlače KPGM v roku 2002 zo svojho ročného príjmu 3,4 mld. USD získal za daňové poradenstvo takmer tretinu. IRS tvrdí, že pracovníci audítorskej firmy vychádzali preverovaným firmám v ústrety ďaleko za hranice povolené v rámci komplikovaných amerických daňových zákonov.
Vedenie KPGM ostro kritizovali aj členovia finančného výboru Senátu Kongresu USA počas vypočúvania na jednom zo svojich zasadnutí. Senátor Carl Levy povedal, že "pri vyšetrovaní KPGM sa zistilo systematické porušovanie zákonov". Podľa senátnej správy KPGM v rokoch 1997 až 2001 poškodila americký federálny rozpočet najmenej o 1,4 mld. USD. Audítorské firmy v USA stratili dobrú povesť po tom, čo sa odhalila ich účasť na manipuláciách s bilanciami v koncernoch Enron a Tyco. Samotné Tyco, ktoré má jedno zo svojich sídel aj na Bermudách, len v roku 2001 neodviedlo do federálnej pokladnice 400 mil. USD.
Audítori musia teraz rátať s tým, že ich bohatí zákazníci budú žiadať o náhradu škody, ktorá im vznikla povinnosťou doplatiť rozpočtu, čo mu dlhujú. Podľa odborníkov Multistate Tax Commission (Mnohoštátnej daňovej komisie) daňoví poradcovia a firmy využívajú medzery v daňových zákonoch medzi jednotlivými americkými štátmi a vyhýbajú sa plateniu daní. Podľa ich odhadov sa takto nedostáva do štátneho rozpočtu a rozpočtov spolkových štátov 70 až 100 mld. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 12:14