StoryEditor

Čína -- hlavný partner Japonska

28.01.2003, 23:00
Autor:
(hn/rp)(hn/rp)

Čínsky vývoz do Japonska dosiahol historické, vyše štyridsaťročné maximum a čínski exportéri vôbec po prvý raz predstihli amerických. Tento fakt odzrkadľuje aj skutočnosť, že japonskí politici kladú čoraz väčší dôraz na vzťahy s ČĽR.
Najnovšie dáta, ktoré včera publikoval denník Financial Times ukazujú, že celkový prebytok japonskej obchodnej bilancie sa v roku 2002 zvýšil o 51 %, no na druhej strane ilustruje aj prehlbujúce sa ekonomické väzby Japonska s ostatnými ázijskými krajinami. Japonský vývoz do Číny v predchádzajúcom roku vzrástol o 32 % a dovoz z Číny prekonal parametre amerického exportu, čo sa stalo po prvý raz od roku 1961, keď sa začali zhromažďovať dáta o obchodnej výmene medzi týmito troma krajinami. Najnovšie štatistické údaje hovoria nielen o rozširovaní sa obchodných relácií dvoch ázijských gigantov, ale aj o tom, že Čína sa stáva z hľadiska Japonska dominantným partnerom. Vzťahy k Číne sú však aj predmetom určitých obáv. Japonskí politickí predstavitelia často poukazujú na to, že fixný kurz čínskej meny a neochota zaviesť "plávajúci" kurz, dáva čínskym vývozcom nespravodlivé obchodné výhody.
Napriek tomu špičkový výrobca spotrebnej elektroniky Toshiba investoval v Číne miliardu dolárov a aj japonské automobilky presúvajú časť svojej produkcie, vzhľadom na nízke náklady na pracovnú silu, práve na čínske teritórium. Hlavný ekonóm Barclays Capital so sídlom v Tokiu Mamoru Jamazaki v tejto súvislosti uviedol, že čoraz masívnejšie japonské investície v Číne a presun výroby do tejto krajiny vyvolávajú obavy, pretože výsledkom uvedených rozhodnutí je nepriamy export japonských výrobkov do USA a Európy.
Japonský export do ostatných ázijských krajín sa v roku 2002 zvýšil o 13,7 % a prebytok obchodnej bilancie medziročne vykazuje nárast na hodnotu 137 %, čo vo finančnom vyjadrení predstavuje 4 096,6 mld. jenov. Obchodný prebytok s USA vzrástol o 8,6 % a dosiahol 7 646,9 mld. jenov. Prebytok japonskej obchodnej bilancie s krajinami EÚ však mierne klesol.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:51