StoryEditor

Kapitálové účasti distribučiek podľa vzoru SPP

26.02.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Kapitálové účasti troch slovenských rozvodných energetických podnikov (REP) budú pred ich privatizáciou vyrovnané podobne ako majetkové podiely SPP.
Nedávno to uviedol minister hospodárstva Ľubomír Harach. Minister predpokladá, že vybrané kapitálové účasti REP budú prevedené na vytvorenú dcérsku spoločnosť a niektoré priamo predané. V portfóliu REP, ktoré spolu disponujú podielmi v iných podnikoch v nominálnej hodnote 505,655 mil. Sk, by mali pravdepodobne zostať akcie v Energoteli. "Najhodnotnejšie" portfólio kapitálových účastí má a. s. Západoslovenská energetika (ZSE) Bratislava, ktorej tri "zdravé" akciové podiely v iných spoločnostiach majú nominálnu hodnotu 407,9 mil. Sk. Nominálna hodnota dvoch podielov a. s. Stredoslovenská energetika (SSE) Žilina predstavuje 75 mil. Sk a nominálna hodnota troch podielov a. s. Východoslovenská energetika (VSE) Košice 22,755 mil. Sk.
Z hľadiska nominálnej hodnoty je najpodstatnejším podielom ZSE 66 % akcií v a. s. Paroplynový cyklus (PPC) Bratislava za 396 mil. Sk. Podľa privatizačného poradcu vlády tento podiel neovplyvní hodnotu predávaných 49 % akcií ZSE, a tak sa zvažuje jeho prevod na a. s. Slovenské elektrárne alebo a. s. Bratislavská teplárenská. Okrem podielu v PPC vlastní ZSE 90 % akcií v a. s. Nitrianska paroplynová spoločnosť v nominálnej hodnote 900 tis. Sk a podobne ako SSE a VSE aj 16,6 % akcií v Energoteli v nominálnej hodnote 11 mil. Sk. SSE vlastní okrem podielu v lukratívnom Energoteli ešte akcie v skrachovanej Priemyselnej banke (PB) v hodnote 64 mil. Sk. Podiel v PB má na svojom účte aj VSE v nominálnej hodnote 11,5 mil. Sk. Okrem toho ešte spoločnosť vlastní akcie v Energoteli a v nominálnej hodnote 255 tis. Sk podiel v s. r. o. Transelektro Košice.
Podiely v REP by mali byť vyrovnané do ukončenia tendrov na predaje po 49 % akcií týchto podnikov (plán do júna tohto roka). Záujemcovia o REP už prešli širším výberom a 4. februára tohto roku začali vykonávať due diligence (hĺbkový audit). V tendroch o podiely v troch slovenských energetických distribučkách zostalo podľa TASR desať spoločností.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 23:01