StoryEditor

Generali prevezme pobočky Zurich Group

02.04.2002, 00:00

Bratislava (hn/Radko Kuruc)
Rakúska poisťovacia a zaisťovacia spoločnosť Generali Holding Vienna AG, ktorá je treťou najväčšou poisťovňou v Európe, a švajčiarsky poisťovací gigant Zurich Financial Services (ZFS), sa dohodli na novej štruktúre svojich aktivít v strednej a vo východnej Európe. HN o tom informoval Andrej Amberský z oddelenia komunikácie Generali na Slovensku. Ako dodal, tento obchod bude ešte musieť schváliť Protimonopolný úrad SR a Úrad pre finančný trh. "Fúzia vzhľadom na zákonné požiadavky v SR trvá minimálne 12 mesiacov. Predpokladáme fyzické a právne zlúčenie na jar roku 2003," uviedol člen Predstavenstva Generali Poisťovňa, a. s., Miloš Kmety.
Generali prevezme päť poisťovní Zurich na Slovensku, v Poľsku, Česku a Maďarsku, ako aj penzijný fond v Poľsku. Na všetkých uvedených trhoch mala Generali zastúpenie aj doteraz. Vďaka dohodnutej akvizícii Generali Group zvýši príjmy z predpísaného poistného na východných trhoch takmer o 20 %, čo predstavuje približne 83,4 mil. eur. Okrem toho spravuje Zurich za svoje vlastné spoločnosti a za tretie subjekty v týchto krajinách vklady vo výške 270 mil. eur, ktoré sa rovnako presunú na Generali. O cene zatiaľ spoločnosti neinformovali.
Na Slovensku Generali prevezme poisťovňu Zurich Poisťovňa s predpísaným poistným vo výške 2,2 mil. eur a 15 zamestnancami. Licenciu na neživotné poistenie získala v júli 1999 a oficiálne začala v tejto oblasti pôsobiť o mesiac neskôr.
Zaujímavá je akvizícia v Poľsku, kde Generali prevezme životnú poisťovňu Zurich T.U. na Zycie S.A., neživotnú poisťovňu Zurich T.U. S.A. a penzijný fond Zurich s celkovo 260 zamestnancami a 800 poisťovacími agentmi. Objem predpísaného poistného Generali v Poľsku sa akvizíciou viac ako zdvojnásobí. Príjmy z poistného oboch poisťovní Zurich v Poľsku dosiahli v roku 2001 okolo 40 mil. eur. Penzijný fond je podľa Generali piaty najväčší v Poľsku.
Konsolidovaný čistý zisk poisťovne Generali AG klesol minulý rok o 4,5 % na 1,1 mld. eur. Na hospodársky výsledok negatívne vplývalo oslabenie na akciových trhoch a výdavky súvisiace s vlastníctvom aktív v Argentíne, kde vlastní 47,5-percentný podiel v Caja de Ahorro y Seguro. Poisťovňa Generali, a. s., Bratislava vykázala v minulom roku stratu takmer 49,9 mil. Dôvodom stratového hospodárenia bolo rozširovanie distribučnej siete.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 05:19