StoryEditor

Enron máta aj britskú vládu

28.01.2002, 23:00

Po odštartovaní série vyšetrovaní v USA v kauze kolapsu energetického gigantu Enron sa do problémov môže dostať aj britská vláda. Opoziční konzervatívci a demokrati totiž začali požadovať vyšetrovanie aj vládnucej Labouristickej strany.
Vyšetrovanie by sa malo zamerať na skutočnosť, že vedenie americkej spoločnosti sa niekoľkokrát stretlo s labouristickými ministrami a následne začalo sponzorovať konferencie britskej vládnucej strany. Podľa opozičných strán tu vzniká podozrenie, že za finančnou podporou Enronu je tlak na britskú vládu, aby zmenila svoju energetickú politiku v prospech firmy. Podľa Demokratickej strany a konzervatívcov totiž vláda zmenila svoju politiku vo vzťahu k paroplynovým elektrárňam údajne až po tom, čo sa jej ministri niekoľkokrát stretli s vedením firmy Enron. Britská vláda obvinenia odmieta. Opozičné strany okrem toho požadujú aj vyšetrovanie vzťahov ministrov s audítorskou spoločnosťou Enronu Arthur Andersen, ktorá sa dostala do nepríjemnej situácie po tom, ako sa zistilo, že skartovala dôležité materiály poukazujúce na nelegálne účtovné praktiky americkej spoločnosti.
Krach Enronu viedol k rozsiahlemu vyšetrovaniu viacerých vedúcich predstaviteľov firmy, okrem nich sa však výrazne dotkol aj politických špičiek. Vedenie firmy malo úzke vzťahy s administratívou prezidenta Georgea W. Busha a bývalý šéf spoločnosti Kenneth Lay je známy financovaním G. W. Busha v prezidentských voľbách. Finančné príspevky Laya pre Busha predstavovali milióny dolárov. K. Lay bol aj veľmi dobrým známym G. Busha, ten však po vypuknutí škandálu od Laya rýchlo odskočil a dištancoval sa od všetkých finančných problémov firmy.
Podľa posledných informácií hrozí žaloba okrem vedenia Enronu aj viceprezidentovi USA Richardovi Cheneymu. Ten totiž odmietol Kongres informovať o svojich stretnutiach s vedúcimi predstaviteľmi energetického priemyslu v minulosti. Úrad pre účtovníctvo amerického Kongresu teraz zvažuje, či nedá Cheneyho postaviť pred súd, čo by bol prvý takýto krok voči viceprezidentovi v dejinách USA. Vyšetrovatelia sú presvedčení, že práve stretnutia vlády s vedením rôznych energetických skupín, medzi nimi aj Enronu, ovplyvňovali energetickú politiku vlády. Vedenie Enronu sa s Cheneym stretlo niekoľkokrát, pričom témou rokovaní bol energetický plán vlády. Dnes hrozí bývalým predstaviteľom firmy, ako aj audítorskej spoločnosti Arthur Anderson, súd. Okrem Kennetha Laya je to bývalý hlavný finančník Andrew Fastow, hlavný audítor v Arthur Andersen David Duncan, a výkonný riaditeľ Andersen Joseph Berardino.
Ešte pred 15 rokmi bezvýznamný Enron sa pretransformoval na jednu z najvplyvnejších energetických firiem na svete a jeho pád otriasol americkou vládou. Čo je horšie, ožobráčil okolo 20 000 ľudí, ktorí spojili svoje životné úspory s akciami Enronu. Tak oni, ako aj investori chcú teraz vedieť, ako je možné, že si podozrivé dohody a účtovné praktiky nikto pred pádom firmy nevšimol.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 01:57