StoryEditor

Rozhoduje sa o Dzurindovi a voľbách

27.01.2002, 23:00

Na Slovensku sa opäť čosi deje. A pri pohľade na dôvody a aktérov slovenskej politickej scény neveští to nič dobré. Všetko totiž nasvedčuje tomu, že sa vytvára čosi podobné ako pred voľbami v roku 1998, avšak s tým rozdielom, že tentoraz to nie je už protimečiarovská koalícia. Bez nadsadzovania možno čoraz viac pozorovať, ako sa rodí duchovná protidzurindovská opozícia, a to nielen v radoch koaličných partnerov, ako to naznačuje vývoj v Koncošovej SDĽ a Hamžíkovej SOP, o KDH nehovoriac. Spôsob vedenia diskusií okolo predaja akcií VSŽ a najnovšie zmena kurzu politiky SDĽ pri privatizácii Slovenského plynárenského priemyslu čoraz viac naznačujú, že sa čosi zmenilo aj v komunikácii medzi týmito koaličnými stranami a HZDS osobitne. Na rozdiel od podrazu, ktorý premiérovi Dzurindovi pripravil svojho času v parlamente Migaš, dnes sa zrejme SDĽ pripravila "lepšie" a chystá premiérovi podraz s väčším efektom. Sú ním odvolanie premiéra a predčasné voľby. Nedeľná diskusná relácia v STV v plnom rozsahu ukázala, že napriek skutočnej i takticky dobre premyslenej ústretovosti a kooperatívnosti premiéra jeho osud je spečatený. Je už len otázkou času, kedy sa hlavní aktéri pripravovaných politických zmien rozhodnú pre generálny útok. Premiér Dzurinda im zatiaľ šikovne uhýba a drží sa osvedčeného scenára -- nedať sa vtiahnuť do straníckych pučov v koaličných stranách. V tomto smere si naozaj jeho postup zaslúži prinajmenšom uznanie a možno by mu to vystačilo aj do riadneho termínu parlamentných volieb. Všetko však nasvedčuje tomu, že sa v pozadí rokuje o ich predčasnom vypísaní a tí, čo utekajú z potápajúcej sa lode vládnej koalície, hľadajú cesty k novému "výťahu", ktorý by ich opäť vyviezol do parlamentu a do vlády.
Okrem SDĽ, SOP či KDH najväčší podraz urobila premiérovi Strana maďarskej koalície. Spolu s Budapešťou nielenže pripravovali, ale dnes už aj osobnou zaangažovanosťou realizujú na Slovensku zákon o zahraničných Maďaroch, ktorý prijal maďarský parlament. Je veľmi smutné, že sa až teraz prebúdza vo vláde čosi ako patriotizmus a vlastenectvo. Spomeňme si na okolnosti, ktoré sprevádzali Migašovo hlasovanie za odvolanie premiéra Dzurindu. Ako bol krátko predtým v Bratislave vysoký predstaviteľ ruskej vlády zodpovedný za energetiku a ako to súviselo s odvolaním vtedajšieho šéfa Slovenských elektrární Košovana a Devín bankou. Dnes vystriedal Migaša Koncoš a vzápätí sa mení aj prístup SDĽ k privatizácii SPP. Prečo? Nemenej perfídne sa však k premiérovi a ku koalícii zachovali aj predstavitelia SMK. Tak ako v prípade Migaša mala aj v prípade uplatňovania zákona o zahraničných Maďaroch na Slovensku vzniknúť na pôde Národnej rady osobitná vyšetrovacia komisia, ktorej cieľom by malo byť preskúmať, či aktivity maďarských politikov a členov vlády na Slovensku nie sú v rozpore s právnym a ústavným poriadkom tejto krajiny. To by však nesmeli byť patriotizmus a vlastenectvo na Vodnom vrchu také ničené a skorumpované, ako sú. Ako totiž HN zistili, na vzniku a organizácii maďarského Združenia za spoločné ciele, ktoré zrejme v rozpore s právnym poriadkom tejto krajiny uplatňuje na Slovensku zákon cudzieho štátu, sa podieľala aj koaličná SMK. Ako je možné, že sa to v koalícii nielen tolerovalo, ale trestuhodne sa zanedbávali základné otázky plnenia poslaneckej prísahy a sľubov členov vlády, že budú dodržiavať Ústavu SR a dbať na záujmy krajiny a jej obyvateľov ako celku? SDĽ dnes hrozí odchodom z koalície kvôli privatizácii SPP. Strana maďarskej koalície, naopak, na svojom víkendovom zasadnutí na privatizácii SPP trvá, rovnako ako premiér. Je to naozaj veľmi zvláštne, ak sa dnes otvára boj o prežitie premiéra Dzurindu a jeho vlády cez predaj akcií VSŽ a privatizáciu SPP. Pritom to, čo by nás malo znepokojovať viac, sa potláča. Český premiér Zeman vyvolal škandál, keď pripomenul Rakúšanom, ako pomáhali likvidovať Československo a vítali Hitlera. My sme takmer ticho, keď sa dnes slovenskí Maďari podieľajú na politike nesúcej stopy tých síl, ktoré rozbili svojho času demokratické Československo. Možno polemizovať s formou Zemanových výrokov, ale spor o Temelín bol a je v rakúskej politike iba zástupným sporom aj o čosi viac. Rovnako je to aj so súčasnými spormi o privatizáciu SPP na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 08:53