StoryEditor

Lepšia predpoveď pre Slovensko

Brusel, Bratislava (hn/rst, alg, TASR)
Európska komisia (EK) včera zverejnila pravidelnú ekonomickú prognózu, v ktorej sa venuje aj predpovedi očakávaného vývoja hlavných ekonomických ukazovateľov kandidátskych krajín. Hospodársky rast v tomto roku by v SR mal mať úroveň 3,6 %, inflácia 4,1 % a nezamestnanosť by mala klesnúť na 19 %. Deficit bežného účtu a obchodnej bilancie SR by podľa správy EK mal v porovnaní s minulým rokom mierne klesnúť. V roku 2003 by ekonomika SR mala vzrásť až o 4,2 %, čo znamená, že EK očakáva lepší vývoj ako vlani na jeseň, keď po teroristických útokoch z 11. septembra počítala s hospodárskym rast v SR na tento rok vo výške 3,5 % a v roku 2003 až 4 %. Slovenská ekonomika však bude rásť pomalšie ako vo väčšine ostatných kandidátskych krajín. Nižší rast čaká len Slovinsko, Poľsko a Česko. Desať stredo- a východoeurópskych krajín by malo v priemere dosiahnuť rast 2,9 % v tomto a 4,0 % v budúcom roku.
Zrýchlený ekonomický rast na Slovensku, ktorý je naďalej ťahaný najmä silným domácim dopytom, však bude mať podľa EK len obmedzený vplyv na zníženie nezamestnanosti. Tá ostane naďalej veľmi vysoká a bude sa znižovať len veľmi pomaly -- tento rok má dosiahnuť 19 %, na budúci rok 18,8 %. Vyššie hodnoty nezamestnanosti má len Poľsko.
"Dôvodmi sú zlé a neproduktívne investície v predchádzajúcich rokoch, následná nevyhnutná a stále pokračujúca reštrukturalizácia priemyslu, ale aj slabé fungovanie trhu práce či jeho malá pružnosť," vysvetlila nemenovaná ekonomická expertka EK, ktorá sa podieľala na príprave prognóz.
EK očakáva výrazné kolísanie inflácie, spôsobené nestálosťou v úpravách administratívnych cien. Zatiaľ čo v roku 2001 dosiahla inflácia na Slovensku 7,3 %, na začiatku tohto volebného roka boli administratívne riadené ceny upravené len do obmedzenej miery a inflácia by preto mala klesnúť na 4,1 %. Keďže však reformy administratívnych cien sa zrejme začiatkom roku 2003 obnovia, hodnota inflácie sa vráti na 6,8 %.
Vážne vonkajšie nerovnováhy z roku 2001 sa budú podľa EK zlepšovať len postupne. V dôsledku veľmi silného domáceho dopytu a zhoršeného vonkajšieho prostredia sa deficit bežného účtu prehĺbil v roku 2001 na 8,8 % HDP (z 3,7 % v roku 2000). Toto vážne zhoršenie bolo poháňané nárastom schodku obchodnej bilancie na 10,7 % HDP v roku 2001 (zo 4,7 % v roku 2000). Najmä kvôli poklesu rastu dovozu v roku 2002 a rýchlejšiemu rastu vývozu v roku 2003 by sa deficit obchodnej bilancie mal tento rok znížiť na 10,1 % a v roku 2003 na 9,3 %. Deficit bežného účtu bude kopírovať tento vývoj a klesne v roku 2002 na 8,1 % a v roku 2003 na 7,1 % HDP, predpovedá EK. Deficit verejných financií by mal tento rok dosiahnuť 5 % a v roku 2003 klesnúť na 3,7 % (vrátane nákladov na reštrukturalizáciu bankového sektora 1,5, respektíve 0,7 %).
Predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda včera na margo správy EK konštatoval, že ide o korektný a nezaujatý pohľad na ekonomiku SR, pretože nepochádza ani od opozície, ani od koalície. Zároveň vyjadril presvedčenie, že vláda bude napriek predvolebnému obdobiu pokračovať v reformách a urobí nevyhnutné opatrenia na elimináciu rozpočtových rizík.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/v-skratke, menuAlias = v-skratke, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 13:24