StoryEditor

Ceny Slovnaftu vyššie ako stúpa cena ropy

11.04.2002, 00:00

Bratislava (hn/Juraj Vechter)
Slovnaft na Slovensku pravdepodobne pokrýva polovicu trhu s automobilovým benzínom a naftou. V ČR, kam vyváža benzín aj naftu, sa podieľa na jeho predaji takmer 20 %. Ukazuje sa, že z litra predaného benzínu v ČR inkasuje menej ako na Slovensku. Predajná cena benzínu sa skladá z DPH, zo spotrebnej dane z minerálnych olejov, z obchodnej marže (veľkoobchodnej a maloobchodnej) a z ceny benzínu na prahu rafinérie. Cena pohonných látok pre konečného spotrebiteľa má stále rešpektovať cenový výmer o vecnom usmerňovaní cien v zmysle § 7 zákona č. 18/1996 Z. z. o cenách. Podľa neho sa tieto ceny stanovujú záväzným postupom určeným ministerstvom financií, pre ceny pohonných látok to platí od decembra 1997, keď bola zrušená cenová regulácia úradným určením cien. Vecné usmerňovanie platí pre všetkých predajcov a pre jediného výrobcu -- Slovnaft, aj pre tvorbu ceny na prahu jeho rafinérie.
Jednoduchým výpočtom možno získať cenu benzínu na prahu rafinérie plus obchodnú maržu, keďže zdanenie benzínu je známe. Takto získaná cena vychádza značne rozdielne podľa toho, či benzín smeruje do Česka alebo sa predáva na Slovensku. Natural v Hodoníne na čerpadle Slovnaftu stojí teraz 23,70 Kč, na Slovensku 32,40 Sk. Podľa výpočtu, pri ktorom sa neráta s obchodnou maržou, liter benzínu Natural 95 na prahu rafinérie pre dodávku na Slovensku stojí 14,54 Sk a pre dodávku do Česka iba 11,68 Sk. Ako Slovnaft vyrovnáva rozdiel 2,86 Sk na litri benzínu? Výpočet, pochopiteľne, zohľadňuje vzájomný kurz českej a slovenskej koruny a mieru zdanenia v každom štáte.
Zvýšenie predajných cien benzínu o1,60 Sk ohlásené v pondelok Slovnaft zdôvodnil zvýšením cien ropy Brent o 7 %. Slovnaft však pre istotu zvýšil cenu benzínu na prahu rafinérie o vyše 9 %. V Českej republike na svojich čerpadlách mohol zvýšiť cenu najpredávanejšieho benzínu iba o 30 českých halierov, zrejme trh viac nedovolí. V ČR od roku 1997 ceny pohonných látok nie sú nijakým spôsobom regulované. Možno vysloviť názor, že cenová regulácia, a zrejme aj jej kontrola, ako ju uplatňuje Ministerstvo financií SR, je neúčinná.
Ľubomír Žitňan, hovorca Slovnaftu, minulý rok informoval, že zmeny cien motorových palív robia v súlade s cenami palív (nie ropy!) tak, ako sa obchodujú na rotterdamskej burze. Úradníci MF nevedeli odpovedať, či je takýto postup správny. Totiž ceny na tejto burze môžu reflektovať mnohé iné konjunkturálne vplyvy, ktoré sa do skutočných nákladov, či už na nákup ropy alebo vplyvom dopytu po benzíne v západnej Európe, nepremietnu vôbec alebo v menšej miere, alebo s väčším časovým oneskorením. MF uplatňuje vecnú reguláciu preto, aby sa obmedzili výdavky na autodopravu v štátnom aj podnikateľskom sektore (povedal to v januári 2000 Boleslav Nejezchleb, riaditeľ kontrolnej sekcie MF SR).

Neúspešná iniciatíva PMÚ
V decembri 1999 Peter Nižňanský, vtedy riaditeľ Protimonopolného úradu (PMÚ), si všimol, že podmienky na trhu s ropou nezodpovedajú zmenám cien motorových palív na čerpacích staniciach. Vyslovil podozrenie, že predajcovia sa správali úplne paralelne, čo by mohlo obmedzovať hospodársku súťaž. Preto PMÚ začal v januári 2000 konanie, či predajcovia nepostupujú v zhode. Zároveň PMÚ vyslovil v rámci konania tzv. predbežnú otázku, ktorú smeroval odboru finančnej kontroly MF, či jedenásť najvýznamnejších predajcov (vrátane Slovnaftu) dodržiava zásady vecnej regulácie cien motorových palív na čerpacích staniciach. Až v máji 2001 riaditeľ tohto odboru Miroslav Borovský informoval, že kontrola dodržiavania podmienok regulácie nezistila porušenie cenových predpisov. Vtedy M. Borovský akceptoval námietku, že Slovnaft nakupuje surovinu cez off shore spoločnosti, kde je cenová kontrola nemožná. Pochybnosti redaktora, či pri zložitej technologickej schéme výroby benzínu v rafinérsko-petrochemickom kombináte možno vôbec cenovú kontrolu vykonať, nedokázal X. Borovský rozptýliť. Ani námietku, že slovenský spotrebiteľ znášal časť nákladov na rozšírenú reprodukciu výroby palív projekt EFPA za 0,5 mld. USD. Princíp cenovej regulácie, hoci je stanovený príliš všeobecne, vo vykonávacej vyhláške neumožňuje zisk použiť na rozšírenú reprodukciu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/v-skratke, menuAlias = v-skratke, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 04:26