StoryEditor

Maďari vypijú viac alkoholu ako Slováci

06.01.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Vlani v Maďarsku dosiahla spotreba alkoholu na osobu množstvo zodpovedajúce 10 litrom stopercentného alkoholu. Vyplýva to z údajov zverejnených maďarským Ústredným štatistickým úradom (KSH). Naši južní susedia sú tak na úrovni Česka a Rumunska, Slováci vypijú o dva litre menej a Poliaci spotrebujú menej o tri až štyri litre.
Z členských krajín Európskej únie konzumácia alkoholu dosahuje podobné parametre v Španielsku, a iba v Portugalsku je spotreba prepočítaná na čistý alkohol vyššia ako v Maďarsku o jeden liter. Najmenej alkoholu vypijú vo Švédsku, čo sa odzrkadľuje aj na vynikajúcich výsledkoch zdravotníckej štatistiky.
Podľa výsledkov KSH v Maďarsku postupne klesá spotreba piva. Kým v roku 1990 vypili priemerne 105 litrov zlatého moku, vlani to bolo už iba 70 litrov. Spotreba vína v tejto krajine mierne stúpa, vlani vypili 30 litrov hroznových produktov.
Klesá aj pitie páleného alkoholu. Za ostatné desaťročie zaznamenali pokles o dva litre, priemerná spotreba destilátov v roku 2000 dosiahla 6,5 litra. V rovnakom období klesol v Maďarsku počet evidovaných osôb závislých od alkoholu z 58 000 na 38 000.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 07:14