StoryEditor

Na bielych svahoch súboj titanov

24.10.2003, 00:00
Bez celkovej víťazky uplynulej sezóny Janice Kosteličovej, ale s obomi najväčšími lyžiarskymi hviezdami posledných rokov, Rakúšanmi Stephanom Eberharterom a Hermanom Maierom, sa už tento víkend rozbehne 38. ročník Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Na úvodnom podujatí v rakúskom Söldene sa v obrovskom slalome predstavia aj slovenskí zástupcovia Veronika Zuzulová (v sobotu od 9.45 hod.) a Ivan Heimschild (v nedeľu v rovnakom čase).
Bez celkovej víťazky uplynulej sezóny Janice Kosteličovej, ale s obomi najväčšími lyžiarskymi hviezdami posledných rokov, Rakúšanmi Stephanom Eberharterom a Hermanom Maierom, sa už tento víkend rozbehne 38. ročník Svetového pohára v alpskom lyžovaní. Na úvodnom podujatí v rakúskom Söldene sa v obrovskom slalome predstavia aj slovenskí zástupcovia Veronika Zuzulová (v sobotu od 9.45 hod.) a Ivan Heimschild (v nedeľu v rovnakom čase). Od žiadneho z nich sa však veľké výsledky nečakajú, Zuzulová je totiž špecialistkou na klasický slalom a Heimschild sa dostal do nominácie až po zranení rebríčkovo lepšie postaveného Michala Rajčana.
Celý lyžiarsky svet, naopak, už s napätím očakáva, v akom svetle sa predstaví "Herminátor", ktorý po ťažkej nehode na motocykli takmer prišiel o nohu a na biele svahy sa vrátil až po dlhých 17 mesiacoch. V závere minulej sezóny 30-ročný Maier ukázal, že sa dostáva do starej formy, v januári dokonca zvíťazil v kizbühelskom super-G a na svetovom šampionáte v St. Moritzi získal v rovnakej disciplíne striebro. "Po stratených dvoch rokoch beriem ako svoj comeback až túto sezónu. Zatiaľ sa však necítim v optimálnej forme, tú nehodu mám totiž stále v hlave," uviedol dvojnásobný olympijský víťaz z Nagana. Maierovú dvojročnú absenciu dokonale využil jeho krajan Eberharter, ktorý sa razom stal dvojnásobným šampiónom Svetového pohára. "Nikdy sa nezaujímam o svojich súperov. Vždy sa sústredím iba na svoj výkon a keď je dobrý, je jedno, kto stojí so mnou na štarte," sebavedome vyhlásil pred sezónou 34-ročný Eberharter. Obom rakúskym velikánom však môže v súboji o celkové víťazstvo v seriáli SP skrížiť cestu všestranný Američan Body Miller, ktorý vlani korunoval svoju najlepšiu sezónu ziskom dvoch titulov majstra sveta. Do bojov o prvé priečky však s určitosťou neprehovorí ďalší favorit Nór Kjetil Andre Aamodt, ktorý si v stredu zlomil pravý členok a podľa odhadu lekárov by mal pauzovať tri mesiace.
Oveľa prehľadnejšia situácia je v ženskom lyžovaní, kde je najväčšou favoritkou na zisk krištáľového glóbusu aj napriek súčasnej absencii Kosteličová. Trojnásobná olympijská medailistka zo Salt Lake City sa momentálne rehabilituje po štvrtej operácii kolena a do súťažného kolotoča SP sa pravdepodobne zapojí začiatkom decembra. Jej najvážnejšími súperkami o celkový triumf by mali byť minuloročné držiteľky malých glóbusov, Švédka Anja Pärsonová (obr. slalom), Francúzska Carole Montilletová (super-G) a Švajčiarka Michaela Dorfmeisterová (zjazd).
Svetový pohár po takmer 18 rokoch zavíta aj na Slovensko. Po piatich štartoch vo Vysokých Tatrách a troch v Jasnej sa tentoraz do kalendára Medzinárodnej lyžiarskej federácie dostalo stredisko vo Vrátnej, kde sa 11. decembra uskutoční slalom žien.

Víťazi minulej sezóny Muži Ženy
Slalom Kalle Palander (Fín.) Janica Kosteličová (Chor.)
Obrovský slalom Michael von Grünigen (Švaj.) Anja Pärsonová (Švéd.)
Super-G Stephan Eberharter (Rak.) Carole Montilletová (Fr.)
Zjazd Stephan Eberharter Michaela Dorfmeisterová (Švaj.)
Celkový víťaz Stephan Eberharter Janica Kosteličová
menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
26. apríl 2024 01:15