StoryEditor

Doláre už nebudú len zelené

18.03.2003, 23:00

Na budúci týždeň predstaví americká vláda 20-dolárovú bankovku s novým farebným pozadím, čím prvýkrát v americkej histórii budú mať bankovky aj inú farbu ako zelenú.
Podľa ministerstva financií k ďalším zmenám bude patriť nový vzhľad bývalého prezidenta Andrewa Jacksona a Bieleho domu, ako aj ďalšie zmeny, ktoré zatiaľ vláda v USA drží v tajnosti. Oficiálny dátum stanovený na predstavenie novej bankovky je 27. marec, pričom do obehu má vstúpiť na jeseň tohto roka. Ako uviedla CNN, zatiaľ posledná úprava v dizajne amerických dolárov sa uskutočnila v roku 2000, keď na trh uviedli 5- a 10-dolárovú bankovku s novými ochrannými znakmi. V roku 1997 sa nové ochranné znaky objavili na 50-dolárovej bankovke a v roku 1996 na bankovke v hodnote 100 dolárov. Podľa ruských The Moscow Times by farebné zmeny mali po 20-dolárovej bankovke nasledovať aj pri bankovkách v hodnote 50 a 100 dolárov, ktoré budú USA postupne uvádzať na trh v priebehu nasledujúcich 18 mesiacov.
Americká tajná služba uviedla, že percento dolároviek falšovaných digitálnou technikou vzrástlo z 1 % v roku 1995 na neuveriteľných 40 % v roku 2002. Z rovnakého dôvodu na novú bankovku netrpezlivo čakajú aj v Rusku, v krajine s druhým najväčším objemom dolárov hneď po Spojených štátoch. Aj tu je falšovanie dolárov na vzostupe. Podľa The Moscow Times v minulom roku zložky ruského ministerstva vnútra zabavili falošné doláre v rekordnej hodnote 8,3 mil. USD, čo je až 4-krát väčší objem ako rok predtým. Ako dodal Sergej Skvorcov z ruského ministerstva vnútra, približne 93 % všetkých falošných bankoviek bolo v hodnote 100 dolárov. Okolo 30 % zadržaných falošných dolárov v Rusku pochádza z domácich zdrojov, hlavne z Čečenska a iných kaukazských oblastí. Zvyšok je dielom sofistikovaných dielní v západnej Európe. Na falšovaní sa veľkou mierou podieľajú aj čečenskí povstalci. V roku 1999 zabavilo ruské ministerstvo vnútra zariadenia na tlač bankoviek priamo čečenskému veliteľovi Arbimu Barajevovi, ktorého synovec Movsar sa smutne preslávil obsadením moskovského divadla na Dubrovke.
Informačnú kampaň k novej 20-dolárovej bankovke chce americké ministerstvo financií spustiť v lete tohto roka. Kampaň bude okrem USA zahŕňať aj niektoré ďalšie trhy vrátane Ruska a dolarizovaných krajín v Latinskej Amerike. Rusko je pre amerických finančníkov v tomto smere kľúčovým trhom, keďže vlastní vysoký objem "pravých" dolárov. Ruské obyvateľstvo stále uprednostňuje túto menu pred všetkými ostatnými, pričom v hotovosti údajne drží od 50 do 70 mld. USD. Argentína, ktorej mena je viazaná na dolár, vlastní približne 50 mld. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
24. apríl 2024 22:37