StoryEditor

Schröder navštívi v Rumunsku hrob otca

12.08.2004, 00:00
Nemecký kancelár Gerhard Schröder prvýkrát navštívi hrob svojho otca. Média informovali, že tak urobí v rámci svojej dnešnej cesty do Rumunska a Bulharska.

Nemecký kancelár Gerhard Schröder prvýkrát navštívi hrob svojho otca. Médiá informovali, že tak urobí v rámci svojej dnešnej cesty do Rumunska a Bulharska.
Slobodník Wehrmachtu, 32-ročný Fritz Schröder, padol 4. októbra 1944 v Rumunsku, šesť mesiacov pred smrťou mu poľnou poštou prišiel list o narodení syna, ktorého nikdy nemal vidieť. Jeho rodina sa nič bližšie o jeho smrti nedozvedela. Kancelár až v apríli 2001 zistil, kde je otec pochovaný. Schröderova sestra Gunhilda Kampová-Schröderová našla po pátraní v záznamoch Wehrmachtu, že Fritz Schröder leží spoločnom hrobe v Ceanu Mare - malej dedinke patriacej do rumunskej provincie Cluj. Vtedy sa kancelár rozhodol, že hrob svojho otca navštívi. Cesta bola naplánovaná na 19. septembra 2001. Potom však prišli teroristické útoky na Spojené štáty a Schröder musel termín zrušiť. "Ešte dnes je starosta sklamaný," napísal v reportáži nedeľník Welt am Sonntag. "Všetko bolo perfektne pripravené, a potom kancelár neprišiel," povedal starosta. Pre prominentného hosťa sa chystali darčeky a vyasfaltovala cesta k neďalekému letisku - tú podľa denníka Bild ľudia odvtedy volajú "Schrőderova cesta". Obec tiež chcela skrášliť aj samotný hrob, ale proti tomu zaprotestoval miestny farár s tým, že by to bol podvod. Tentoraz nezostalo na prípravy veľa času. Správu o návšteve sa na radnici dozvedeli len minulý týždeň. "Pokúšame sa o rekord v renovácii," povedal nedeľníku starosta Gavrilla Oroš. Pozdĺž cesty, ktorou Schröder pôjde, sa natierajú stĺpy a kosí tráva, cesta od radnice k cintorínu je vydláždená. Starosta 4 600-tisícovej obce dúfa, že návštevou kancelára sa všetko zmení. Ceanu Mare sa stane nemecký partnerským mestom, prídu sem investori a región bude prekvitať, sníva Gavrilla Oroš.
Hneď po pristátí Schrödera v Bukurešti má kancelár štvorhodinovú prestávku v programe. Tú využije, aby malým lietadlom odletel do provincie Cluj. Kancelár si vyhradil právo na zmenu programu v prípade, že sa nezachová "privátny charakter okamihu". "Jednoducho povedané, Schröder nepôjde k hrobu, ak tam budú naňho čakať fotoreportéri a novinári," napísal denník Süddeutsche Zeitung. Podľa nemeckých médií sa práve týmto aspektom pred návštevou intenzívne zaoberal. Schröder si neželá žiadne snímky pri hrobe svojho otca, aj preto, aby mu nikto nevytkol, že sa snaží zahrať na citlivú strunu v období, ktoré je problémové pre červeno-zelenú koalíciu. Jeho návšteva v Ceanu Mare má byť "tichou spomienkou" - osobnou rozlúčkou syna s otcom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:52