StoryEditor

Na znečistené ovzdušie sa aj zomiera

09.04.2002, 00:00

Bratislava (hn/Marta Moravčíková)
Na ochorenia spôsobené fajčením zomierajú ročne asi 3 milióny ľudí a zvyšuje sa najmä počet chorých fajčiarok. Chronickú obštrukčnú chorobou pľúc (chronický zápal priedušiek), typické nevyliečiteľné ochorenie fajčiarov, má podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) až 600 miliónov osôb. Je hlavnou príčinou chronickej chorobnosti a úmrtnosti, štvrtou najčastejšou príčinou smrti spomedzi všetkých chorôb a podľa odhadov postihuje asi 16 % fajčiarov. V SR, kde fajčí 34 % obyvateľov, je ňou postihnutých 8 -- 16 % obyvateľov vo veku nad 40 rokov.
Ochorenie signalizuje ranný, neskôr celodenný kašeľ, vykašliavanie hlienov, prípadne pískanie v hrudi. Dýchacie cesty postihne chronický zápal, ktorý ich zúži a deformuje. Okrem toho sa pri tomto ochorení narúša štruktúra pľúcnych mechúrikov, takže nemôžu dobre okysličovať krv. Postihnutí sa postupne zadychčia aj pri bežných činnostiach, v poslednej fáze, najmä ak odmietali prestať fajčiť a liečiť sa, sú odkázaní na kyslíkový prístroj. Predčasnú smrť môže odvrátiť odvyknutie od fajčenia. Ochorenie sa dá liečiť, ale nie úplne vyliečiť. Najúčinnejšie a najhospodárnejšie môžeme jeho postup zastaviť, ak prestaneme fajčiť. Chronický zápal priedušiek sa zvyčajne začína po 40. roku života a nebezpečné je, že chorí sprievodnú slabosť, malátnosť a zníženie výkonnosti pripisujú vyššiemu veku. Do súvislosti so stúpajúcim vekom dávajú aj to, že sa zadychčia pri ceste po schodoch, dobiehaní na autobus alebo že ani záhradku neporýľujú tak rýchlo ako pred niekoľkými rokmi. Príčinou je však zvyčajne chronický zápal priedušiek. Jediným účinným spôsobom odvrátenia postupu ochorenia, a teda predčasnej smrti, je definitívna rozlúčka s fajčením.
Ak už máte problémy, treba si uvedomiť, že chronický kašeľ, bolesť v hrudníku, dýchavičnosť, sipot, vykašliavanie krvi, ustavičná tvorba hlienov a chronická únava nie sú normálne a môžu signalizovať astmu či ochorenie pľúc. Treba vedieť aj to, že bojovať proti týmto chorobám môžeme tak, že nebudeme fajčiť ani sa zdržiavať v priestoroch, kde je fajčiarskym dymom či inak znečistený vzduch. Okrem toho by sme doma aj na pracovisku mali znížiť výskyt prachu a alergénov, a vôbec znečistenie ovzdušia, pretože to zhoršuje nielen ochorenia pľúc, ale môže mať katastrofálne následky aj pre starších a chronicky chorých ľudí. Pretože nielen tým sa odporúča očkovanie proti pneumónii, pre svoje zdravie urobíme veľa, ak sa budete informovať o možnosti očkovania u svojho lekára. Ak má vaše dieťa astmu, povedzte to jeho učiteľom a ostatným dospelým, s ktorými pravidelne prichádza do styku. Oboznámte ich pritom nielen s prejavmi a varovnými príznakmi záchvatov, ale aj s liekmi, ktoré užíva. Najlepšou prevenciou pľúcnych ochorení je však okrem iného predovšetkým sa nenaučiť fajčiť. Inými slovami, viesť k tomu svoje deti najmä vlastným príkladom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 05:55