StoryEditor

V zmluve sa hovorí len o 550 miliónoch

19.07.2004, 00:00
Podľa vyjadrení ministra hospodárstva Pavla Ruska mala hodnota investície juhokórejskej automobilky Hyundai/Kia pri Žiline dosiahnuť najmenej 700 miliónov eur a z tejto sumy sa aj odvodzovala štátna pomoc pre Kia Motors. Podľa zmluvy medzi spoločnosťou Kia Motors, SR a Žilinou, ktorú vláda doručila v piatok do parlamentu, má však hodnota projektu dosiahnuť len približne 550 miliónov eur.

Hodnota investície juhokórejskej automobilky Hyundai/Kia pri Žiline mala dosiahnuť najmenej 700 miliónov eur a z tejto sumy sa aj odvodzovala štátna pomoc pre Kia Motors, povedal minister hospodárstva Pavol Rusko. Podľa zmluvy medzi spoločnosťou Kia Motors, Slovenskou republikou a Žilinou, ktorú vláda doručila v piatok do parlamentu, má však hodnota projektu dosiahnuť len približne 550 miliónov eur.
Výška priamej štátnej pomoci a investičných stimulov predstavuje bez výdavkov na diaľnicu do Žiliny 15 percent z celkovej investície Kia a jej kľúčového dodávateľa Hyundai Mobis. V špecifikácii štátnej pomoci sa v súvislosti so zamestnancami uvádza, že dotácia na každé pracovné miesto bude predstavovať ekvivalent 1 750 eur bez ohľadu na to, kto na neho bude prijatý. Skutočný počet nových zamestnancov bude závisieť od skutočných potrieb závodu a Kia nebude musieť zamestnať akýkoľvek minimálny počet nových zamestnancov.
Nebude musieť ani investovať žiadnu minimálnu sumu do projektu. Pokiaľ nezrealizuje investičný plán, nebude sa to považovať za porušenie zmluvy. Nebude sa od nej vyžadovať žiadna ďalšia investícia alebo vrátenie už prijatej štátnej pomoci ani splatenie či náhrada nákladov na inú pomoc. Kia má tiež zmluvnú voľnosť pri výbere dodávateľov.
Slovensko môže od zmluvy odstúpiť, len ak kórejská automobilka preinvestuje menej ako polovicu dohodnutej sumy. Aj vtedy však Kia musí dostať pol roka šancu, aby z tejto situácie našla východisko. Slovensko a Žilina sa zároveň zaviazali, že vynaložia maximálne úsilie, aby vo vzdialenosti 100 kilometrov od lokality nebola postavená žiadna továreň na výrobu automobilov.
Slovenská republika v zmluve okrem iného vyhlasuje, že v miestach, kde bude závod stáť, sa "nevyskytujú žiadne archeologické artefakty". Podľa Pamiatkového úradu sa však Archeologický ústav SAV v Nitre vyjadril, že vo vybranej lokalite "eviduje osídlenie z praveku, včasnej doby dejinnej a stredoveku".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:20