StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

09.04.2003, 00:00

Die Presse
Vojnu možno momentálne vidieť v celej jej sile a ohavnosti. Tisíce mŕtvych Iračanov, stovky ťažko zranených detí. Tieto obrazy sa stávajú vodou na mlyn odporcom USA po celom svete. Lenže: nie je všetko také jednoduché, ako sa zdá na prvý pohľad. Tí, ktorí teraz vo veľkom nadávajú na USA, by si mali položiť otázku: Čo by bolo bez zásahu spojencov v Iraku? Mier s diktátorom, ktorý má na svedomí štyri milióny životov, neotrasiteľný úmysel vyrábať zbrane hromadného ničenia a 12 rokov ignorovania 17 rezolúcií OSN. A s ním by bolo pri moci niekoľko jemu podobných. Medzinárodné právo má svoj význam len vtedy, pokiaľ platí a rešpektuje sa. V opačnom prípade hrozia nepredvídateľné dôsledky. Namiesto búrlivých protiamerických mítingov by sa mali ich organizátori skôr opýtať, ako je vlastne v rámci OSN zabezpečená ochrana práva. Sankcie sú nevyhnutné aj preto, aby sa zabránilo najhoršiemu. Tento princíp platí tak v právnych systémoch jednotlivých krajín, ako aj v medzinárodnom práve. A všade doplácajú nielen na sankcie, ale aj na vojnové požiare v prvom rade nevinní. Svet nikdy nebol, nie je a ešte dlho nebude len pekný a pokojný. (Nový americký kanibalizmus, Bernd Schilcher, 8. 4.)

Süddeutsche Zeitung
Bagatelizovanie problémov patrí k práci diplomata asi tak ako uhladené vystupovanie. Podľa jedného z pracovníkov Veľvyslanectva USA v Moskve sa v americko-ruských vzťahoch vynorilo v poslednom čase "niekoľko problémov". Preložené do každodenného jazyka to znamená, že Rusko a USA sa hádajú kvôli vojne v Iraku a na povojnové usporiadanie tejto krajiny majú obaja strategickí partneri očividne rozdielne názory. Medzi Ruskom a Spojenými štátmi sa celkom určite zaiskrí ešte aj v budúcnosti. Skoro by sa zdalo, že strategickému partnerstvu Američanov a Rusov nebol dopriaty dlhý život. Za to, že tento vzťah dostal ďalšiu šancu, možno ďakovať dvom jeho hlavným tvorcom. Prezidenti George W. Bush a Vladimir Putin sa spoločného diela nevzdajú ľahko. (Partneri s problémami, dbr, 8. 4.)

Predchádzajúci monitor

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:09