StoryEditor

Čínu znervózňuje referendum

19.01.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Čína včera varovala Taiwan, že plánované marcové referendum na ostrove by ich bilaterálne vzťahy posunulo na "pokraj nebezpečenstva", hoci návrh textu predkladaného voličom zmiernili. "Takýto provokatívny krok len roznieti antagonizmus a nepriateľstvo," vyhlásil v prejave člen štátnej rady Tchang Ťia-süan s tým, že referendum by zvýšilo napätie vo vzťahoch na oboch stranách Taiwanského prielivu a postupne ich priviedlo k nebezpečenstvu.
Taiwanský prezident Čchen Šuej-pien minulý týždeň zmiernil návrh referenda, ktoré sa má konať spolu s prezidentskými voľbami 20. marca.
Namiesto požiadavky, aby Peking odstránil strely namierené na ostrov, budú voliči v referende odpovedať na otázku, či má Taiwan vzhľadom na hrozbu zo strany Číny posilniť vlastnú protiraketovú obranu. Peking pokladá samosprávny demokratický Taiwan za provinciu, ktorá sa odtrhla od pevniny a časom sa s ňou musí znova spojiť. V prípade vyhlásenia nezávislosti hrozí ostrovu vojenskou silou. Čína a Taiwan sa oddelili v roku 1949 na konci čínskej občianskej vojny.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:11