StoryEditor

Pri spotrebných danich nezmeškajte termín!

30.03.2004, 00:00
Schválené zákony k 1. máju 2004 zrušia doteraz platné právne predpisy upravujúce zdaňovanie výrobkov jednotlivými spotrebnými daňami pričom koncipujú nový prístup k uplatňovaniu spotrebných daní v zmysle legislatívy Európskej únie, ktorej sa SR má stať členom od 1. mája 2004.

Tohto roku schválila Národná rada SR päť nových zákonov o spotrebných daniach: zákon č. 98/2004 o spotrebnej dani z minerálneho oleja, zákon č. 104/2004 Z. z. o spotrebnej dani z vína, zákon č. 105/2004 o spotrebnej dani z liehu a o zmene a doplnení zákona č. 467/2002 o výrobe a uvádzaní liehu na trh v znení zákona č. č. 211/2003 Z. z., zákon č. 106/2004 Z. z. o spotrebnej dani z tabakových výrobkov a zákon č. 107/2004 o spotrebnej dani z piva, ktoré nadobudnú účinnosť dňom 1. mája 2004 s výnimkou ustanovení upravujúcich registráciu daňových subjektov na jednotlivé spotrebné dane, ktoré nadobudli účinnosť už 1. marca 2004. Schválené zákony k 1. máju 2004 zrušia doteraz platné právne predpisy upravujúce zdaňovanie výrobkov jednotlivými spotrebnými daňami pričom koncipujú nový prístup k uplatňovaniu spotrebných daní v zmysle legislatívy Európskej únie, ktorej sa SR má stať členom od 1. mája 2004.

Nové zákony zavádzajú systém: (okrem zákona o spotrebnej dani z minerálnych olejov, ktorý má tento systém zavedený už od 1. januára 2002):
* daňových skladov a s tým súvisiaci režim pozastavenia dane podmienený zložením istiny na daň,
* užívateľských podnikov a registrovaných obchodníkov,
* kontroly pohybu tovaru prostredníctvom kolobehu sprievodného dokumentu, vedenia evidencií umožňujúcich kontrolu výroby, dovozu, pohybu a spotreby výrobkov podliehajúcich spotrebným daniam, minimalizujúcich daňové úniky.
Zavedenie systému daňových skladov a režimu pozastavenia dane znamená liberálnejší prístup v zdaňovaní výrobkov spotrebnou daňou, pretože posúva vznik daňovej povinnosti, a tým samotnej splatnosti dane, k momentu konečnej spotreby predmetu dane. Tento systém však môže existovať len pri dôslednom zabezpečení dane a to formou povinného zloženia finančnej istiny. Zároveň tento systém vytvára také podmienky, aby s nezdanenými výrobkami, resp. s daňovo zvýhodnenými výrobkami mohli manipulovať za stanovených podmienok len daňovo spoľahlivé a solventné daňové subjekty. S uvedenými mechanizmami je spojená dôsledná správa, kontrola a súčinnosť správcov dane, ktorými sa od 1. mája 2004 stanú len colné orgány.
Na základe ustanovení jednotlivých zákonov o spotrebných daniach, ktoré nadobudli účinnosť už 1. marca 2004 sú daňové subjekty, ktoré vyrábajú, spracovávajú, vyvážajú, dovážajú výrobky podliehajúce spotrebným daniam a ktoré chcú byť registrované podľa nových zákonov o spotrebných daniach už od 1. mája 2004, povinné registrovať sa na miestne príslušných colných úradoch do 31. marca 2004. Týka sa to predovšetkým platiteľov spotrebných daní, ktorí boli registrovaní podľa doterajších predpisov a chcú vo svojej podnikateľskej činnosti neprerušene pokračovať aj po 30. apríli 2004. Pokiaľ tento termín nestihnú, alebo nesplnia príslušnými zákonmi stanovené podmienky, budú povinní k 30. aprílu 2004 vykonať inventarizáciu nezdanených výrobkov podliehajúcich príslušnej spotrebnej dani, ktoré majú na zásobách k tomuto dňu a do 25. mája 2004 podať colnému orgánu daňové priznanie, v ktorom priznajú spotrebnú daň podľa sadzby dane platnej od 1. mája 2004 a v rovnakej lehote budú povinní túto daň aj zaplatiť. V nasledujúcej časti uvádzame podľa jednotlivých druhov spotrebných daní postup, náležitosti žiadosti o registráciu a podmienky, ktoré na základe príslušného zákona o spotrebnej dani musia daňové subjekty splniť, aby boli registrovaní od 1. mája 2004.

Spotrebná daň z minerálneho oleja
Systém daňových skladov, užívateľských podnikov a registrovaných obchodníkov bol zavedený pri dani z minerálnych olejov už od 1. januára 2002 zákonom č. 239/2001 Z. z. o spotrebnej dani z minerálnych olejov a preto z pohľadu daňových subjektov registrovaných na túto daň pôjde fakticky o formálnu preregistráciu na účely nového zákona. Novou kategóriou daňového subjektu registrovaného na spotrebnú daň z minerálnych olejov bude oprávnený príjemca (dovozca minerálneho oleja z iného členského štátu) -- osoba, ktorá na základe vydaného povolenia bude môcť prijímať minerálny olej z iného členského štátu v pozastavení dane, t. j. nezdanený. Oprávnenému príjemcovi dňom prijatia minerálneho oleja prepraveného do tuzemska vznikne daňová povinnosť, ktorú vyrovná s colným úradom prostredníctvom daňového priznania a následne už v tuzemsku predáva minerálny olej vrátane spotrebnej dane.

1. Právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá je prevádzkovateľom daňového skladu podľa doterajších predpisov a chce byť prevádzkovateľom daňového skladu aj po 30. 4. 2004 podľa zákona č. 98/2004 Z. z. o spotrebnej dani z minerálneho oleja, musí do 31. marca 2004 písomne požiadať colný úrad o vydanie povolenia na prevádzkovanie daňového skladu. Žiadosť musí obsahovať:
a)
identifikačné údaje žiadateľa a adresu umiestnenia jeho prevádzkarní, ak nie sú totožné so sídlom alebo s trvalým pobytom žiadateľa,
b) daňové identifikačné číslo žiadateľa,
c) identifikačné číslo pre daň z pridanej hodnoty, ak bolo žiadateľovi pridelené,
d) druh predmetu dane, obchodný názov a príslušný kód kombinovanej nomenklatúry vyrábaných, spracúvaných, prijímaných, skladovaných a odosielaných minerálnych olejov,
e) predpokladaný ročný objem výroby v litroch alebo kilogramoch, ak ide o podnik na výrobu minerálneho oleja, alebo predpokladaný ročný objem skladovania minerálneho oleja v litroch alebo kilogramoch, ak ide o sklad minerálneho oleja.

2. Právnickej osobe alebo fyzickej osobe, ktorej bolo vydané povolenie na označovanie plynového oleja podľa doterajších predpisov a chce označovať plynový olej aj po 30. 4. 2004, musí do 31. marca 2004 písomne požiadať colný úrad o vydanie povolenia na označovanie plynového oleja.
V žiadosti uvedie:
a)
identifikačné údaje žiadateľa a adresu umiestnenia jeho prevádzkarní, ak nie sú totožné so sídlom alebo s trvalým pobytom žiadateľa,
b) daňové identifikačné číslo žiadateľa,
c) predpokladané množstvo ročnej výroby označeného plynového oleja.

3. Právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá je užívateľským podnikom podľa doterajších predpisov a chce byť užívateľským podnikom po 30. 4. 2004 podľa zákona č. 98/2004 Z. z., musí do 31. marca 2004 písomne požiadať colný úrad o vydanie odberného poukazu.
V žiadosti uvedie:
a)
identifikačné údaje žiadateľa a adresu umiestnenia jeho prevádzkarní, ak nie sú totožné so sídlom alebo s trvalým pobytom žiadateľa,
b) druh predmetu dane a obchodný názov daňovo zvýhodneného minerálneho oleja a príslušný kód kombinovanej nomenklatúry,
c) identifikačné údaje dodávateľa daňovo zvýhodneného minerálneho oleja.

4. Právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá chce byť od 1. mája 2004 oprávneným príjemcom, t. j. ktorá chce prijímať minerálny olej z iného členského štátu v pozastavení dane, musí písomne požiadať colný úrad o registráciu a vydanie povolenia prijímať minerálny olej z iného členského štátu v pozastavení dane, pričom žiadosť o registráciu a vydanie tohto povolenia musí byť doručená colnému úradu najneskôr do 31. marca 2004.
Žiadosť musí obsahovať:
a)
identifikačné údaje žiadateľa a adresu umiestnenia jeho prevádzkarní, ak nie sú totožné so sídlom alebo s trvalým pobytom žiadateľa,
b) daňové identifikačné číslo žiadateľa,
c) identifikačné číslo pre daň z pridanej hodnoty, ak bolo žiadateľovi pridelené,
d) druh predmetu dane, obchodný názov minerálneho oleja a príslušný kód kombinovanej nomenklatúry
e) predpokladaný ročný objem minerálneho oleja prijímaného v pozastavení dane vyjadrený v litroch alebo kilogramoch.

Prílohami k žiadosti sú:
* výpis z obchodného registra alebo zo živnostenského registra nie starší ako 30 dní, alebo jeho osvedčená kópia, alebo iný doklad preukazujúci oprávnenie na podnikanie nie starší ako 30 dní, alebo jeho osvedčená kópia,
* čestné vyhlásenie žiadateľa, že spĺňa nasledovné podmienky:
a) vedie účtovníctvo podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve
b) colný úrad ani daňový úrad:
1. voči nemu nemá pohľadávky po lehote splatnosti,
2. voči osobe s ním personálne prepojenej alebo majetkovo prepojenej nemá pohľadávky na dani po lehote splatnosti, ani v priebehu desiatich rokov predo dňom podania žiadosti nemal voči osobe, ktorá zanikla a ktorá by sa považovala za osobu personálne prepojenú alebo majetkovo prepojenú so žiadateľom, pohľadávky na dani, ktoré do zániku tejto osoby neboli uspokojené; to sa vzťahuje aj na pohľadávky na dani, ktoré boli postúpené na tretiu osobu podľa zákona č. 238/2001 Z. z. a zákona č. 511/1992 Zb.
c) nemá nedoplatky na povinných odvodoch poistného podľa zákona č. 461/2003 Z. z. a zákona č. 273/1994 z. z.
d) nebol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin; to sa vzťahuje aj na zodpovedného zástupcu a fyzické osoby, ktoré sú členmi riadiacich alebo kontrolných orgánov žiadateľa,
e) nie je v likvidácii ani na neho nebol právoplatne vyhlásený konkurz alebo povolené vyrovnanie alebo potvrdené nútené vyrovnanie.

5. Právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá chce od 1. mája 2004 v rámci podnikania odoberať a dodávať na daňovom území daňovo zvýhodnený minerálny olej (so zníženou sadzbou dane, resp. bez daňovej sadzby) -- registrovaný obchodník podľa doterajších predpisov musí písomne požiadať colný úrad o vydanie odberného poukazu, pričom žiadosť musí byť doručená colnému úradu najneskôr do 31. marca 2004.
V žiadosti musia byť uvedené:
a)
identifikačné údaje žiadateľa a adresu umiestnenia jeho prevádzkarní, ak nie sú totožné so sídlom alebo s trvalým pobytom žiadateľa,
b) daňové identifikačné číslo žiadateľa,
c) identifikačné číslo pre daň z pridanej hodnoty, ak bolo žiadateľovi pridelené,
d) druh predmetu dane, obchodný názov minerálneho oleja a príslušný kód kombinovanej nomenklatúry,
e) predpokladaný ročný obrat v litroch alebo kilogramoch,
f)
identifikačné údaje dodávateľa minerálneho oleja.

Prílohami k žiadosti sú:
a)
výpis z obchodného registra alebo zo živnostenského registra nie starší ako 30 dní alebo jeho osvedčená kópia, alebo iný doklad preukazujúci oprávnenie na podnikanie nie starší ako 30 dní alebo jeho osvedčená kópia,
b) technická dokumentácia a opis miesta uskladnenia daňovo zvýhodneného minerálneho oleja a spôsob jeho zabezpečenia pred neoprávneným použitím, pričom skladovacie zariadenie musí byť overené a vybavené vhodným overeným meracím zariadením.

Spotrebná daň z vína
Doteraz platný zákon č. 309/1993 Z. z. o spotrebnej dani z vína v znení neskorších predpisov (ako aj ďalšie tri zostávajúce zákony o spotrebných daniach) nemá zavedený systém daňových skladov, užívateľských podnikov a registrovaných obchodníkov. Podľa tohto zákona sú platiteľmi spotrebnej dane z vína právnické a fyzické osoby, ktoré víno vyrábajú, dovážajú, vyvážajú, alebo, ktoré si na základe príslušných ustanovení zákona uplatňujú nárok na vrátenie dane. Na základe § 43 zákona č. 104/2004 o spotrebnej dani z vína sa pri splnení predpísaných podmienok musia tieto osoby transformovať na nasledovné kategórie daňových subjektov:
* prevádzkovateľ daňového skladu (výrobca vína),
* užívateľský podnik (osoba, ktorá používa víno oslobodené od dane napr. na výrobu octu, výrobu aromatických látok, výrobu potravín, výrobu a prípravu liekov, na priemyselné spracovanie na výrobky, ktoré nie sú predmetom dane),
* oprávnený príjemca (dovozca vína len z členských štátov EÚ v pozastavení dane).

1. Právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá chce od 1. mája 2004 prevádzkovať daňový sklad (t. j. výrobca vína) musí písomne požiadať colný úrad o registráciu a vydanie povolenia na prevádzkovanie daňového skladu, pričom žiadosť o registráciu a vydanie tohto povolenia musia byť doručené colnému úradu najneskôr do 31. marca 2004.
Žiadosť musí obsahovať:
a)
identifikačné údaje žiadateľa a adresu umiestnenia jeho prevádzkarní, ak nie sú totožné so sídlom alebo s trvalým pobytom žiadateľa,
b) daňové identifikačné číslo žiadateľa,
c) identifikačné číslo pre daň z pridanej hodnoty, ak bolo žiadateľovi pridelené,
d) obchodný názov a príslušný kód kombinovanej nomenklatúry vyrábaného, spracovávaného, prijímaného, skladovaného a odosielaného vína,
e) predpokladaný ročný objem výroby vína v hektolitroch, ak ide o podnik na výrobu vína, alebo predpokladaný ročný objem skladovania vína v hektolitroch, ak ide o sklad vína.

Prílohami k žiadosti sú:
a)
výpis z obchodného registra alebo živnostenského registra nie starší ako 30 dní alebo jeho osvedčená kópia, alebo iný doklad preukazujúci oprávnenie na podnikanie nie starší ako 30 dní alebo jeho osvedčená kópia, alebo doklad preukazujúci, že právnická osoba nie je zriadená alebo založená na podnikateľské účely, nie starší ako 30 dní alebo jeho osvedčená kópia,
b) technická dokumentácia, stručný opis činnosti a opis výrobných a skladovacích priestorov s pripojeným náčrtom a spôsob zabezpečenia vína pred neoprávneným použitím,
c) technologický opis postupu výroby, zoznam spracovávaných základných surovín, výrobkov, ktoré majú byť vyrobené, vedľajších výrobkov, prípadne odpadu,
d) účtovná závierka za predchádzajúce účtovné obdobie, ak žiadateľ bol povinný účtovnú závierku vypracovať a ak žiadateľ podlieha povinnosti overovania účtovnej závierky audítorom, účtovná závierka overená audítorom podľa zákona č. 431/2002 Z. z. ako aj forma vedenia účtovníctva,
e) potvrdenie daňového úradu, Sociálnej poisťovne a zdravotnej poisťovne o splnení nižšie uvedených podmienok,
f) zoznam členských štátov, do ktorých žiadateľ predpokladá dodávať (zasielať) víno v pozastavení dane; tento zoznam môže byť na požiadanie poskytnutý členským štátom určenia.

Žiadateľ musí spĺňať aj tieto podmienky:
a)
vedie účtovníctvo podľa zákona č. 431/2002 Z. z.
b) colný úrad ani daňový úrad
1. voči nemu nemá pohľadávky po lehote splatnosti,
2. voči osobe s ním personálne prepojenej alebo majetkovo prepojenej nemá pohľadávky na dani po lehote splatnosti, ani v priebehu desiatich rokov pred dňom podania žiadosti nemal voči osobe, ktorá zanikla a ktorá by sa považovala za osobu personálne prepojenú alebo majetkovo prepojenú so žiadateľom, pohľadávky na dani, ktoré do zániku tejto osoby neboli uspokojené; to sa vzťahuje aj na pohľadávky na dani, ktoré boli postúpené na tretiu osobu podľa zákona č. 238/2001 Z. z. a zákona č. 511/1992 Zb.
c) nemá nedoplatky na povinných odvodoch poistného podľa zákona č. 461/2003 Z. z. a zákona č. 273/1994 Z. z.
d) nebol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin; to sa vzťahuje aj na zodpovedného zástupcu a fyzické osoby, ktoré sú členmi riadiacich alebo kontrolných orgánov žiadateľa,
e) nie je v likvidácii ani naňho nebol právoplatne vyhlásený konkurz alebo mu nebolo povolené vyrovnanie, alebo potvrdené nútené vyrovnanie.

2. Právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá chce byť od 1. mája 2004 užívateľským podnikom podľa tohto zákona, musí písomne požiadať colný úrad o vydanie odberného poukazu, pričom žiadosť musí byť doručená colnému úradu najneskôr do 31. marca 2004.
Žiadosť o vydanie odberného poukazu musí obsahovať:
a)
identifikačné údaje žiadateľa a adresu umiestnenia jeho prevádzkarní, ak nie sú totožné so sídlom alebo s trvalým pobytom žiadateľa,
b) daňové identifikačné číslo žiadateľa,
c) obchodný názov vína oslobodeného od dane a príslušný kód kombinovanej nomenklatúry,
d) účel použitia vína oslobodeného a predpokladané množstvo ročnej spotreby v hektolitroch,
e) identifikačné údaje dodávateľa vína oslobodeného od dane.

Prílohami k žiadosti sú:
a)
výpis z obchodného registra alebo živnostenského registra nie starší ako 30 dní alebo jeho osvedčená kópia, alebo iný doklad preukazujúci oprávnenie na podnikanie nie starší ako 30 dní alebo jeho osvedčená kópia, alebo doklad preukazujúci, že právnická osoba nie je zriadená alebo založená na podnikateľské účely, nie starší ako 30 dní alebo jeho osvedčená kópia,
b) technická dokumentácia a opis miesta použitia a miesta uskladnenia vína oslobodeného od dane a opis spôsobu jeho zabezpečenia pred neoprávneným použitím,
c) technologický postup a údaje o spotrebe vína oslobodeného od dane, ak sa má víno použiť ako surovina alebo pomocný materiál v technologickom procese,
d) čestné vyhlásenie žiadateľa, že spĺňa tie isté podmienky ako žiadateľ o prevádzkovanie daňového skladu, ktoré sa týkajú nedoplatkov, trestnej bezúhonnosti atď.

3.
Právnická osoba alebo fyzická osoba, ktorá chce byť od 1. mája 2004 oprávneným príjemcom, musí písomne požiadať colný úrad o registráciu a vydanie povolenia prijímať víno z iného členského štátu v pozastavení dane, pričom žiadosť o registráciu a vydanie tohto povolenia musí byť doručená colnému úradu najneskôr do 31. marca 2004.
Žiadosť musí obsahovať:
a)
identifikačné údaje žiadateľa a adresu umiestnenia jeho prevádzkarní, ak nie sú totožné so sídlom alebo s trvalým pobytom žiadateľa,
b) daňové identifikačné číslo žiadateľa,
c) identifikačné číslo pre daň z pridanej hodnoty, ak bolo žiadateľovi pridelené,
d) obchodný názov vína a príslušný kód kombinovanej nomenklatúry,
e) predpokladaný ročný objem vína prijímaného v pozastavení dane vyjadrený v hektolitroch.

Prílohou k žiadosti je:
* výpis z obchodného registra alebo živnostenského registra nie starší ako 30 dní alebo jeho osvedčená kópia, alebo iný doklad preukazujúci oprávnenie na podnikanie nie starší ako 30 dní alebo jeho osvedčená kópia,
* čestné vyhlásenie žiadateľa, že spĺňa že spĺňa tie isté podmienky ako žiadateľ o prevádzkovanie daňového skladu, ktoré sa týkajú nedoplatkov, trestnej bezúhonnosti atď.
(Pokračovanie v stredu 31. marca)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 14:43