StoryEditor

Politika nesmie byť o porušovaní princípov, ani o avantúrach

18.04.2002, 00:00

Spracoval Ivan Podstupka
Milan Vrškový, Tatra banka. Mnohokrát som počul, že banky nerady poskytujú úvery. My sa v pote tváre denne musíme snažiť hľadať dobrých investorov, hľadať dobré projekty, aby sme mohli prostriedky, ktoré máme od vás -- podnikateľov, od súkromníkov -- zhodnotiť. Musíme na úroky, ktoré vám platíme, zarobiť. To je jediný náš biznis. Vývoj ide správnym smerom. Už pociťujeme, že požiadaviek a realizácií úverov je viac. Momentálne nepoznám teraz rýchle čísla celej bankovej sústavy. Ale napríklad naša banka, ktorá je dnes treťou najsilnejšou bankou na Slovensku, vlani dosiahla najvyššie množstvo poskytnutých úverov zo všetkých bánk. Viac ako tie dve, ktoré boli nedávno sprivatizované. Už sa vytvára prostredie, ktoré nám pomáha. V novinách čítam, že Slovensko nečerpá z Európskej únie toľko, koľko by mohlo. To má spoločné dno s našimi úvermi. Ak budú dobré projekty, tak máme zdroje. A vyhlasujem, že zdrojov máme dosť, ale treba prísť s rozumnými projektmi.

Niekedy stačí málo
Mikuláš Dzurinda. Pán Halas, chcem vás informovať, že máme sily, aby sme urobili isté opatrenia v krátkej budúcnosti niekoľkých týždňov. Možno vašej pozornosti uniklo, možno neuniklo to, že keď sa objavili problémy s tzv. nebankovými inštitúciami, že som vymenoval komisiu. Predsedá jej vicepremiér Mikloš a sú tam relevantní ministri. Spolupracuje aj s nezávislými inštitúciami. Zrejme budeme rozhodovať o opatreniach, ktoré budú znamenať posilnenie personálne, aj technické. Napríklad, chceme vytvoriť finančné podmienky pre ministra vnútra, aby mohol zriadiť nové vyšetrovacie tímy. Bez kvalitných ľudí to nejde.
Pán primátor Kubík. Rozumiem tomu veľmi dobre. Na inom príklade, ani nie tak vzdialenom, by som chcel ukázať, že niekedy stačí málo. Obecné nájomné byty. Jeden deň prišiel minister Harna a povedal mi, že zisťuje, že tieto byty sa nestavajú. Je tam totiž povinná 20-percentná spoluúčasť obcí a miest. A že 20 percent je veľa. Zrušme túto povinnosť! A tak sme aj urobili. Odrazu, kde sa pohnem, tam sa obce a mestá hrnú do výstavby obecných nájomných bytov. Nebudem vás zaťažovať číslami, ale vtedy som si dal záležať a prerátal som, či mladá rodina môže utiahnuť takýto povedzme dvoj- či trojizbový byt. Môže. Zrušili sme 20-percentnú povinnosť, 50 percent je nenávratný úver obci a 50 percent je druhý úver. Tuším, až na 30 rokov, za 4 percentá. Zrejme niečo podobné treba urobiť aj v tej legislatíve, ktorú mal pán primátor na mysli, aby sme ponúkli aj iné štandardy alebo iný systém bývania. Aj prostredie kultivuje a vytvára celkovú mozaiku vzdelania alebo kultúry obyvateľov. Tam musíme hľadať, stále premýšľať. Pokiaľ viem, práve mnohé bilaterálne spolupráce sa venujú týmto otázkam. Pilotne sa skúšajú niektoré tie formy výstavby tak, aby sme to vedeli utiahnuť, aby to bolo potom funkčné.

Čerstvý vietor neškodí
Cestovný ruch. Táto téma trvá. Na ministerstve hospodárstva sa sporíme, či treba štátnu agentúru, či treba osobitný zákon na podporu cestovného ruchu alebo sú potrebné len niektoré ďalšie praktické kroky. Napríklad výstavba pozemnej infraštruktúry. Na budúci rok chceme začať úsek liptovskej diaľnice v Mengusovciach, sceliť ju s tunelom pod Braniskom chceme do roku 2006, ak by sa dalo aj o nejaký polrok skôr. Popradské letisko je veľmi bradatý projekt. Niektoré veci nám naozaj dlho trvajú. Bolo by potrebné viac razancie a viac odvahy.
Pán Gažák, trošku budem jedovatý, ale s úplne kamarátskymi úmyslami. Ja nie som nervózny z toho, že sme do licenčnej politiky vniesli nový vietor. Keby neboli problémy, tak túto záležitosť neriešime. Keby neboli problémy, tak do toho nevŕtame. Prijali sme nový štatút, prijali sme nové obsadenie. Nechcem, možnože ani nemôžem o týchto veciach celkom detailne hovoriť. Ale ak sa veci prevetrávajú, nervózni by sme z toho nemuseli byť. Ale nervózny som z PPS Detva. Nemal by som čisté svedomie, keby som do vás trošku neštuchol. Ale malo by to byť presne tak, ako ste povedali. Legitímny tovar do legitímnych krajín. O tom niet čo ďalej diskutovať. A musíme v tomto smere trvať na dôveryhodnosti, pretože naše začlenenie do NATO je o dôvere, o dôveryhodnosti. Absolútne dôverujem svojmu ministrovi obrany. Nemám k tomu čo dodať. Môžem to už len zopakovať. Jozefovi Stankovi neuveriteľne dôverujem. Niektorí ministri sa naozaj vydarili. Jozef Stank sa veľmi, veľmi vydaril, ak sa môžem takto trošku menej kultúrne, možno menej zdvorilo, ale s dobrým úmyslom vyjadriť.
Naozaj ma mrzí -- pán Vrškový by to postrehol, pán Hamžík sa dodnes čuduje -- ale pri európskych fondoch sú naozaj obrovské škody. Miliardy mali byť doma a nie sú. Mrzí ma, že nie sme schopní poučiť národ, ako tieto fondy využívať. Dodnes to nie je podľa môjho názoru na úrovni, profesionálne, plne transparentné a rýchle. Som rád, že ste aj na túto oblasť poukázali.

Ideme správnym smerom?
Je otázka, ktorú som si položil miliónkrát, a ktorá človeka trápi: Ide vývoj správnym smerom? Ide dopredu? Reagan sa pýtal národa: Máte sa lepšie? My sa pýtame: Ideme naozaj dobre? Pri prirodzených monopoloch, napríklad. Hrozia nám ešte nejaké avantúry? Nejaké šialenstvá? Nejaké nekryté zmenky? Sú ešte stále politickí lídri natlačení tam, kde by napchatí nemali byť? Predsa len sa mi vidí, že pri všetkej sebakritike a pokore si môžeme povedať, že krajina predsa len ide dobrým smerom. Ide po dobrej ceste, hoci niekde sú hrbolce, niekde diery.
Výnimkou je politická kontinuita, je to naša spoločenská slabina. Ak je vláda neakceptovaná, je zle, ak je opozícia neakceptovaná, lebo je významná súčasť spoločnosti, je tiež zle. Musíme prekonať politické rozdelenie. V Poľsku ani pes neštekol, keď sa zmenila vláda. Bola pravica, a je ľavica. Povedzte mi, koho trápi, že sa zmení vláda v Maďarsku. Nechcem to mať za zlé, ale možnože aj dobre.
Toto musíme dosiahnuť aj na Slovensku. Ten sa mi môže páčiť viac, ten menej, ten chce nízke dane, iný super dane, počúvam všelijaké zlepšováky. Ale nech to nie je o skĺznutí z cesty. Nech to nie je o porušovaní princípov. Nech to nie je o avantúrach. Nech to nie je o Tramtárii. Nech to nie je o zahmlievaní cieľa, na ktorom sa dnes zjednotilo 70 percent národa. To je fantastické. Keď môžem povedať, že 70 -- 75 percent Slovákov je za EÚ a 61 percent je za NATO.
Na záver by som sa vám chcel poďakovať za to, že ste prišli, že ste boli aktívni, že ste sa pýtali, povedali svoj názor. Nemám toľko príležitostí, aby som sa vám v takomto prostredí poďakoval za vaše úsilie, za prácu. Na Slovensku vyrástla veľmi silná manažérska skupina. Nesmierne sa teším z vašich výsledkov, chcem sa vám za úsilie poďakovať a povzbudiť vás. Vízia, že môžeme dostať v Prahe pozvanie do NATO, takto o dva roky môžeme voliť poslancov do Európskeho parlamentu, že budeme súčasťou demokratického sveta, Európy a transatlantického spoločenstva je nielen fascinujúca, ale celkom konkrétna, hmatateľná, na dosah ruky. A toto by mohol byť taký náš spoločný cieľ, naša spoločná vízia, naša spoločná pekná méta, za ktorou by sme azda spolu mali ísť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/v-skratke, menuAlias = v-skratke, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 00:13