StoryEditor

Produkcia pod prísnym okom počítača

06.11.2002, 23:00

Spoločnosť Biofaktory, s. r. o., Bratislava, včera v Seredi otvorila nový výrobný závod zameraný na produkciu vitamínovo-minerálnych zmesí na výživu hospodárskych zvierat a premixov do kŕmnych zmesí. Investícia v objeme viac ako 50 mil. Sk smerovala predovšetkým do nákupu troch najmodernejších liniek na výrobu premixov a technológie na produkciu drobnochovateľských prípravkov. Ďalšie výdavky si vyžiadalo odkúpenie a rekonštrukcia prevádzkových priestorov, ktoré pôvodne patrili Poľnonákupu Galanta, a. s., Sereď. Už v najbližšom období chce firma uviesť do chodu aj zariadenie na produkciu veterinárnych liečiv.
Spoločnosť Biofaktory pôsobí na Slovensku od roku 1994, keď sa stala distribútorom českej materskej spoločnosti Biofaktory Praha. O tri roky neskôr rozbehla vlastné výrobné aktivity v prenajatých priestoroch v Seredi. V súčasnosti má firma 40-percentný podiel na domácom trhu s premixami a vitamínovo-minerálnymi zmesami pre hospodárske zvieratá. Podľa slov konateľa spoločnosti Norberta Sommera sa po uvedení nového závodu do prevádzky terajšia výrobná kapacita 6 tis. ton výrobkov ročne zvýši viac než dvojnásobne. Súčasne dôjde k nárastu skladovacích kapacít na štvornásobok.
Novinkou v sortimente Biofaktorov budú mliečne náhradky pre teľatá, ktoré vyrábajú podľa know-how holandskej firmy Schils. Doteraz sa tieto prípravky iba dovážali, predovšetkým z Holandska, Nemecka a Francúzska. Celý výrobný proces je riadený počítačom a jeho kontrola je podriadená štandardu certifikovanému podľa európskej normy ISO 9002. Rovnakým hodnotiacim nárokom kvality sú podrobené aj vstupné suroviny nakupované v zahraničí. Technológia výroby je plne prispôsobená kritériám nového zákona o krmivách a už teraz je v súlade s príslušnou legislatívou Európskej únie.
Firma Biofaktory je dcérskou spoločnosťou rovnomennej pražskej firmy, ktorá má v Českej republike 50-percentný podiel na trhu s týmito komoditami. V tomto roku dosiahnu obe firmy na českom a slovenskom trhu celkový obrat viac než 2 mld. Sk. Exportné aktivity smerujú najmä do Ruska, na Ukrajinu, do Bieloruska, Litvy, Bulharska, Nemecka a Belgicka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 04:06