StoryEditor

Krátke správy

02.10.2002, 00:00

Dolár včera na európskom devízovom trhu vykompenzoval počiatočné straty oproti európskym menám, pričom ho podporilo posilnenie na americkom trhu futures na akcie. Trhy však s napätím čakali na zverejnenie údajov o výrobnom sektore v USA. "Dolár si v utorok začal na trhu počínať úspešne vďaka situácii na americkom akciovom trhu. Táto skutočnosť viedla k predaju eur," povedal jeden z analytikov. Oproti euru sa dolár obchodoval na 0,9850 USD/EUR v porovnaní s pondelkovým záverom v New Yorku 0,9865 USD/EUR. Vyšplhal sa tak z trojtýždňového minima pri 0,99 USD/EUR, ktoré zaznamenal v pondelok.
(SITA, Reuters)

Rakúska banka Erste Bank oznámila, že svoju strednodobú prognózu pre návratnosť akciového kapitálu RoE (return on equity) ponecháva pri úrovni 15 %. O vyhliadkach pre vyplácanie dividend za rok 2002 sa však kvôli zložitým podmienkam na trhu vyjadrila opatrne. RoE je pozorne sledovaným meradlom ziskovosti. Ako banka naznačila už predtým, dosiahnutie prognózovanej úrovne bude znamenať čistý zisk vo výške viac ako 500 mil. eur, pričom miera nákladov k príjmom sa bude v roku 2005 pohybovať medzi 60 a 62 %.
(SITA, Reuters)

Talianska poisťovňa Generali kúpi zvyšok Europe Assistance Holding za 124 mil. eur od stratovej automobilky Fiat, ktorá sa snaží znížiť svoj dlh predajom nestrategických aktív. Fiat predajom zvyšných 40 % pojazdnej zdravotníckej služby Europ Assistance získa minimálne 80 mil. eur. Generali v súčasnosti vlastní 60 % spoločnosti, ktorá poskytuje rýchlu zdravotnícku pomoc pri cestných komunikáciách. Fiat, najväčšia talianska priemyselná skupina, sa snaží pokryť svoj dlh po tom, ako jej jadrová automobilová divízia zaznamenala medziročný pokles tržieb za druhý kvartál o 19 % a prevádzkovú stratu za druhý štvrťrok vo výške 394 mil. eur.
(SITA, Reuters)

Augustové povodne spôsobili na území Prahy škody za 24 mld. CZK, čím výrazne prekonali pôvodné odhady. Hovorca magistrátu Martin Kupka uviedol, že mesto vyčíslilo škody na svojom majetku vrátane metra na 11 mld. CZK, pričom zvyšok pripadá na súkromné osoby a firmy. Pôvodné predpovede hovorili o škodách 10 až 15 mld. CZK. Vláda uvoľnila na výdavky spojené s povodňami a likvidáciou ich následkov približne 6 mld. CZK. V budúcoročnom rozpočte plánuje na obnovu krajiny vyčleniť ďalších 15 až 20 mld. CZK. Zdroje chce vláda získať zo zvýšenia daní, ktoré však na prvý pokus neprešlo v parlamente, a z pôžičky od Európskej investičnej banky vo výške okolo 8 mld. CZK.
(SITA, Reuters)

Fínsky minister financií v včera uviedol, že zvýšil tohtoročnú splátku dlhu krajiny zhruba o tretinu na 1,01 mld. eur vďaka očakávaniam vyšších príjmov štátu z predaja štátnych spoločností. Ku koncu augusta dlh fínskej vlády hodnotený ratingom AAA predstavoval 60,74 mld. eur. Podľa ministra by mal dlh krajiny klesnúť v tomto roku na 43,7 % hrubého domáceho produktu (HDP) z minuloročnej úrovne 45,4 %. V roku 2003 by dlh mal klesnúť až na 42,3 % HDP. Čisté príjmy Fínska vzrastú tento rok o 351 mil. eur, výdavky stúpnu len o 96 mil. eur.
(SITA, Reuters)

Francúzska spotrebiteľská dôvera v septembri opäť klesla a ocitla sa tak na najhorších hodnotách od apríla tohto roka. Informoval francúzsky štatistický úrad INSEE. Príčinou negatívneho trendu sú predovšetkým obavy z nezamestnanosti, keď mnoho firiem ohlasuje ďalšiu vlnu prepúšťania. Index spotrebiteľskej dôvery INSEE, zostavený na základe telefonického prieskumu v tisíc domácnostiach, klesol v septembri na mínus 18 bodov z augustových mínus 17 bodov. "Názor domácností na výhľad zamestnanosti sa výrazne zhoršil," uviedol úrad INSEE.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 07:54