StoryEditor

Za pomoc Saddámovi pokuta 10 000 dolárov

14.08.2003, 00:00
Protirečiť záujmom Bieleho domu sa nevypláca ani v prípade, že ste občanmi Spojených štátov. Presviedčajú sa o tom teraz asi dvadsiati americkí aktivisti, ktorí na začiatku roka odišli do Iraku pôsobiť ako "živé štíty". Viacerí aktivisti po návrate z Iraku dostali od amerického ministra financií obálku s oficiálnym oznamom, že poškodili záujmy USA a majú zaplatiť pokutu 10 000 dolárov!
Protirečiť záujmom Bieleho domu sa nevypláca ani v prípade, že ste občanmi Spojených štátov. Presviedčajú sa o tom teraz asi dvadsiati americkí aktivisti, ktorí na začiatku roka odišli do Iraku pôsobiť ako "živé štíty". Úlohou okolo 300 dobrovoľníkov z rôznych krajín bolo "chrániť" iracké strategické civilné objekty počas bombardovania americkými a britskými silami. Zahraniční aktivisti tak robili vo viere, že západné mocnosti si nedovolia útočiť na miesta, o ktorých vedia, že sa na nich nachádzajú ich občania. Samozrejme, že USA, ktorým išlo o čo najmenej civilných obetí, by "živé štíty" mohli narobiť problémy. Od bombardovania ich to však aj tak neodradilo. Ba čo viac, akcia "živé štíty" sa skončila fiaskom. Irak opustili desiatky aktivistov ešte pred začiatkom vojny - či už zo strachu o život alebo pre nesúhlas s prijatím irackými úradmi. Saddámov režim sa ich totiž snažil nasadiť do okolia kasární, skladov zbraní či vládnych budov. Sen o obrane nemocníc či škôl sa rýchlo rozplynul. Napriek tomu v Iraku aj počas bombardovania zopár desiatok aktivistov zostalo.

Dlho o nich nebolo počuť, až teraz sa znova stávajú mediálnymi hviezdami.
Ich rola však už nie je taká heroická. Viacerí aktivisti po návrate z Iraku dostali od amerického ministra financií obálku s oficiálnym oznamom, že poškodili záujmy USA a majú zaplatiť pokutu 10 000 dolárov! Tým, že prekročili začiatkom roka hranice Iraku a zdržiavali sa na jeho území, mali porušiť obchodné sankcie uvalené Spojenými štátmi na režim Saddáma Husajna. Hovorca ministerstva financií Taylor Griffin zdôraznil, že toto rozhodnutie nie je "v žiadnom prípade" motivované politicky. Jednoducho americké zákony platia pre všetkých. Aj pre mierových aktivistov, hoci možno očakávať, že to vyvolá ďalšiu kritiku na adresu politiky prezidenta Georgea W. Busha. "Vybrať, ktorý zákon dodržiavať a ktorý ignorovať, nie je výsadou, ktorá by bola komukoľvek garantovaná v právnej spoločnosti," citoval Griffina denník The Washington Post. Aktivisti smerujúci do Iraku vraj boli varovaní, že porušujú americké sankčné zákony a vystavujú sa riziku potenciálneho postihu.
"Nemám záujem zaplatiť im akúkoľvek sumu," reagoval na požiadavku ministerstva financií 26-ročný Ryan Clancy. "Ani pri najlepšom svedomí nemôžem dať ministerstvu financií peniaze za privilégium, že som stretol ľudí, ktorých moja krajina bombardovala a zabíjala," povedal pre televíznu stanicu ABC. Pokutu má zaplatiť aj 62-ročná penzionovaná učiteľka Faith Fippingerová. "Pokiaľ ide o pokutu alebo väzenie, buďte si, prosím, istí, že nedám peniaze vláde Spojených štátov, aby pokračovala vo zväčšovaní svojho zbrojného arzenálu," odkázala úradom prostredníctvom novín Sarasota Herald Tribune. Ministerstvo požiadalo Fippingerovú, aby uviedla detaily svojho pobytu v Iraku a sumu, ktorú tam minula. Aktivistka odpísala, že si kupovala iba potraviny a iné nevyhnutnosti.
V prípade, že "živé štíty" nezaplatia určenú pokutu, požadovaná suma môže narásť. Úrady ju tiež môžu stiahnuť z ich sociálnych dávok, dôchodku alebo iných aktív. V prípade, že pokutu nezaplatia, hrozí "živým štítom" tiež až desaťročné väzenie.
S akciou na pomoc postihnutým aktivistom prišla na svojej internetovej stránke www.humanshields.com organizácia, cez ktorú "živé štíty" do Iraku cestovali. "Mám pocit, že činy Faith sú hrdinské, duchovné a veľmi patriotické. Predstavuje to najlepšie z USA - tých, ktorí kontrolujú politikov a idú do ohrozenej krajiny, aby zistili sami tamojšiu situáciu, tých, čo veria v mierové riešenie konfliktov, tých, čo ochraňujú a pomáhajú nevinným v čase hrozieb. Lebo vďaka nej môžu byť americkí vojaci v Iraku vo väčšom bezpečenstve, keď Iračania, čo ju stretli, majú vďaka nej lepší pohľad na USA," napísala jedna aktivistka na stránke. Avšak nie všetci majú rovnaký názor. Jeden návštevník stránky napísal: "Považujem za úplne nespravodlivé, aby som ako americký občan musel platiť jej pokutu cez jej sociálnu podporu, keď si ju nezaplatí sama. Prečo by sme ich mali živiť my, ktorí podporujeme našu krajinu? Zaplaťte pokutu. To je všetko, čo musíte. V iných krajinách by ste boli označení za vlastizradcov a zabití. Tu od vás žiadame iba to, aby ste zaplatili pokutu za porušenie zákona. Iba to. Žiadna smrť, žiadne mučenie, žiaden čas strávený za mrežami. Iba peniaze."
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:41