StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

11.07.2002, 00:00

Izvestija
Je možné, že komisia, ktorá vyšetruje príčiny katastrofy nad Nemeckom, určí vinu ruských pilotov. Komisia bude mať na to dostatok formálnych príčin. Špecialisti, ktorí pracujú v nemeckom Braunschweigu, sa so závermi neponáhľajú, i keď sa zdá, že čierne skrinky Boeingu a Tupoleva s konečnou platnosťou vyjasňujú, že lietadlá sa zrazili pre chybu dispečera. Práve on prikázal Rusom, aby začali klesať, kým palubný systém im prikázal stúpať. "Konečný záver urobí komisia zložená z Nemcov, zo Švajčiarov, z Rusov a Američanov," povedal pre Izvestija Frank Keltner, oficiálny predstaviteľ Úradu pre vyšetrovanie leteckých nešťastí. Nie je však vylúčené, že komisia bude zmýšľať inak, ako sa od nej v Rusku očakáva. Ak dostane pilot súčasne direktívu od systému aj dispečera, ktoré si navzájom protirečia, musí splniť príkaz systému a informovať o tom dispečera. Zvyk spoliehať sa na zem je u mnohých pilotov podvedomý, ak sa ho nepodarí vykoreniť, nikto nemôže vylúčiť ďalšie katastrofy. (Napriek inštrukcii, Vladimir Demčenko, Marina Noskovič, 10. 7.)

Die Tageszeitung
Európania sa mýlili. Mysleli si, že aspoň v takej druhoradej otázke, akou je imunita amerických mierových jednotiek, Američania ustúpia -- aj keď pôjde o Medzinárodný trestný súd. Ale Američania to v úmysle nemajú. Druhoradá je otázka aj preto, lebo má takmer teoretický význam. Súd by bol zodpovedný len za megadelikty, nie za zločiny jednotlivých vojakov ako znásilnenia alebo obchod so ženami. Kým budú všetci Medzinárodný trestný súd akceptovať, požijú si ešte dve generácie. Na začiatku bude jeho misia veľmi obmedzená. Dve tretiny štátov sveta jeho štatút zatiaľ neratifikovali, ako USA a veľa "darebáckych štátov". Irak nie je zmluvným štátom. Ak tu USA zasiahnu -- či s mandátom alebo bez mandátu OSN -- nebol by za to súd zodpovedný. Ako by Európania potom reagovali alebo chceli tomu zabrániť, sa zatiaľ nevie. Európska súdržnosť a pátos by boli práve vtedy najviac zapotreby. (Nie USA, ale EÚ je problémom, Christian Rath, 10. 7.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 10:35