StoryEditor

Trh s nehnuteľnosťami v SVE rastie

10.05.2004, 00:00

Trh s nehnuteľnosťami v minulosti populárnej Británii a Írsku už zďaleka neprináša investorom v realitách také zisky ako doteraz a ich pozornosť sa začala obracať na nové krajiny Európskej únie. Ako uviedol pre denník The Wall Street Journal Europe britský realitný agent Neil Wilson, záujem o túto oblasť stále rastie. Najúspešnejším trhom je české hlavné mesto Praha, ktoré je síce v porovnaní s inými mestami v regióne dosť drahé, napriek tomu oproti Londýnu tu ceny dosahujú ani nie tretinu. "Britský a írsky trh zaznamenali oslabenie a investori sa teraz obzerajú po výhodnejších oblastiach," dodal Wilson, ktorý sa spolu s ďalšími štyrmi britskými realitnými agentmi dohodli na kúpe 410 bytov vo výstavbe na Žižkove. Tie už zakrátko stihli predať zahraničným záujemcom a medzitým začali rokovať o kúpe ďalších 1 200 rozostavaných bytov. Podobne ako oni aj iní zahraniční agenti sa začali sústreďovať na okrajové oblasti Prahy, ktoré sú lacnejšie a nie príliš ďaleko od centra. Tým okrem iného pomohli zabrániť hroziacemu prasknutiu bubliny na trhu s nehnuteľnosťami. Pôvodne sa totiž všetko sústreďovalo na centrum a v roku 2002 tunajšie ceny nehnuteľností vzrástli o 50 % na závratných 5 000 eur/m2. V okrajových štvrtiach sa v tomto roku pohybujú ceny okolo 1 000 eur/m2.
V ostatnom období však už nielen Praha láka zahraničných investorov. Ako uviedol WSJE, podľa realitných agentov v Bratislave ceny bytov sa za ostatné dva roky viac než zdvojnásobili a v súčasnosti im ešte pomohlo rozhodnutie francúzskej automobilky PSA Peugeot Citroën SA postaviť v Trnave nový závod. Jozef Semjan, riaditeľ realitnej agentúry Madison Realitná Kancelária, predpokladá, že ceny bytov vzrastú v tomto roku v priemere o 12 %. Potom však počíta s upokojením trhov.
Nemenej zaujímavou je Budapešť, ktorá tiež prilákala obrovský počet realitných agentov z Dublinu a Londýna. Aj tu hrá hlavnú úlohu cena, ktorá je iba zlomkom v porovnaní s ostrovnými krajinami. Podľa Roberta Revesza z budapeštianskej realitnej kancelárie Flott Invest International sa v Maďarsku rozširuje počet agentúr, ktoré kedysi poskytovali služby najmä domácim klientom, dnes sa však zameriavajú hlavne na zahraničných. Jednotkou však stále ostáva Praha. Podľa agentov je záujem zahraničných firiem o ňu ako miesto ich usadenia v regióne aj preto taký veľký, že centrum mesta zďaleka neutrpelo počas 2. svetovej vojny tak, ako napr. Varšava, ktorá bola takmer celá zrovnaná so zemou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:15