StoryEditor

Krátke správy

10.06.2003, 00:00

Britskému priemyselnému sektoru sa podarilo v apríli dostať z recesie, keď produkcia v tomto hospodárskom sektore vzrástla medzimesačne o 0,3 %. V medziročnom porovnaní však priemyselná produkcia Veľkej Británie podľa pondelkovej správy Národného štatistického úradu (ONS) klesla o 1,1 %. ONS takisto revidoval medzikvartálny rast priemyslu v prvom štvrťroku na 0,1 %. Priemyselná výroba po započítaní produkcie ropy a plynu dosiahla medzimesačný rast o 0,2 %, no oproti aprílu 2002 klesla o 1,8 %. (SITA)

Poľský zlotý sa v pondelok po otvorení obchodovania na devízovom trhu výrazne posilnil, pričom oproti euru vzrástol o jedno percento. Investori totiž privítali silnú podporu obyvateľov Poľska pre vstup ich krajiny do Európskej únie (EÚ) počas víkendového referenda. Do 8.35 SELČ vyskočil zlotý oproti euru na hodnotu 4,33 PLN/EUR. Oproti americkému doláru si poľská mena polepšila o 0,9 % na 3,70 PLN/USD. "V súčasnosti má na poľskú menu povzbudzujúci vplyv poreferendová eufória. Otázne však je, ako dlho táto eufória vydrží," povedal jeden z analytikov. (SITA)

Inflácia v Grécku vzrástla v máji vo väčšej miere, ako sa očakávalo, a to v dôsledku nárastu cien potravín, ktorý prevážil efekt lacnejších energetických nákladov a silnejúceho eura. Národný štatistický úrad informoval, že inflácia v máji vzrástla na 3,8 %. V apríli 2003 dosiahla grécka inflácia úroveň 3,4 %. Ceny potravín sa zvýšili o 1,7 % a ceny textilu a odevov o 1,2 %. Pokles cien pohonných látok sa vyvíjal v závislosti od rastu dopravných nákladov, ktoré zaznamenali 1-percentný rast. Všeobecné spotrebiteľské ceny vzrástli v máji o 0,4 %. (TASR)

Dánska centrálna banka znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o 0,5 percentuálneho bodu na 2,15 %. Vedenie Dánskej národnej banky (DNB) uviedlo, že nasledovalo rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá minulý týždeň vo štvrtok znížila svoje úroky v rovnakom rozsahu. Úroky v Dánsku sa po tomto rozhodnutí dostali na najnižšiu úroveň takmer za 200 rokov, teda od začiatku existencie centrálnej banky v krajine, ktorá bola založená v roku 1818. V súčasnosti je dlhodobý stredný kurz dánskej koruny oproti euru 7,46038 ku 1 a v piatok bol aktuálny kurz 7,42 ku 1. (TASR)

Organizácia krajín exportujúcich ropu (OPEC) neuvažuje so zmenou denominácie príjmov z predaja ropy na eurá z dolárov, a to aj napriek doterajšiemu pádu hodnoty americkej meny. Informoval o tom prezident organizácie OPEC Abdullah al-Attiyah. Dodal, že oslabenie dolára voči ďalším vedúcim menám ako euro a japonský jen malo negatívny vplyv na príjmy krajín OPEC z predaja ropy a pomohlo krajinám, ktoré ropu importujú. Prípadné rozhodnutie OPEC denominovať príjmy z predaja ropy v eurách by veľmi vážne zasiahlo postavenie dolára ako štandardnej meny pre medzinárodný obchod. (SITA)

Aprílová priemyselná produkcia v Malajzii rástla najrýchlejšie za posledné dva roky v dôsledku zvýšenej ekonomickej aktivity, ktorá bola zaznamenaná aj napriek prepuknutiu vírusu SARS. Priemyselná výroba sa v apríli zvýšila o 11,8 % v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, čo je najvyšší rast od decembra 2000, keď vzrástla o 13,8 %. Ekonómovia pripisujú výrazný rast priemyselnej produkcie najmä silnejúcemu domácemu dopytu, ktorý pomohol odstrániť negatívny dosah, vyplývajúci zo slabého exportu spotrebných a elektronických výrobkov a stagnujúceho dopytu zo strany USA. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:40