StoryEditor

Neúmerne vysoké náklady na zavedenie eura

18.02.2002, 23:00

V dôsledku príprav a realizácie zavedenia spoločnej meny do obehu vynaložili banky v eurozóne sumu, ktorá predstavuje ich celoročný zisk. Tento prvý odhad prezentoval predseda Skupiny európskych sporiteľní -- ESBG Chris De Noose, ktorý vo včerajšom vydaní denníka Financial Times zdôraznil, že európsky bankový priemysel musel znášať enormné investície, aby sa pripravil na prechod na novú menu.
ESBG, ktorá zastrešuje 25 európskych krajín vrátane 12 štátov eurozóny, ďalej konštatuje, že definitívny údaj o nákladových položkách stále nie je možné presne definovať, pretože viaceré banky ešte nevyčíslili celú finančnú záťaž, ktorá bola spojená s "europrocesom".
Tieto hodnotenia sa veľmi pozorne študujú najmä vo Švédsku, Veľkej Británii a Dánsku, teda v troch krajinách Európskej únie (EÚ), ktoré sa zatiaľ nepripojili k spoločnej mene, ale tento krok intenzívne zvažujú.
Zároveň sa má opätovne otvoriť diskusia, či bude Európska centrálna banka (ECB), respektíve vlády štátov eurozóny kompenzovať náklady komerčných finančných inštitúcií. Zhruba pred rokom však ECB odmietla znášať čo i len časť výdavkov spojených s prepravou a bezpečnostnými opatreniami v súvislosti s prechodom na euro.
Konfederácia španielskych sporiteľní konštatuje, že práve retailové banky znášali najväčšiu časť finančnej záťaže, čo sa momentálne neberie do úvahy. Najväčší nápor sa zaznamenal v roku 1996, teda pred "príchodom" eura na finančné trhy, ku ktorému došlo v roku 1999. Ďalším medzníkom bol rok 2002, kedy sa nová mena dostala fyzicky do obehu. Podľa údajov španielskych sporiteľní sa náklady do konca roka 1998 vyčísľujú na 900 mil. eur (45 - tisíc eur na každú pobočku). Tieto zdroje sa vynaložili najmä na modernizáciu informačných technológií. Náklady na "fyzické" zavedenie novej meny sa odhadujú na 300 mil. eur (15 - tisíc eur) na každú pobočku. Vo Francúzsku sa celková záťaž spojená s prechodom na spoločnú menu odhaduje na 4,7 mld. eur, v Nemecku na jednu miliardu eur, čo je však dané tým, že časť nákladov znášala Bundesbanka a nemecká vláda. Podľa Asociácie rakúskych sporiteľní bol bankový sektor v tejto krajine zaťažený čiastkou 600 mil. eur. Dodajme, že podľa štatistík bol nápor na sporiteľne najväčší -- iba v Španielsku a Nemecku totiž dali v prvých dňoch roku 2002 do obehu až 50 % nových mincí a bankoviek.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:13