StoryEditor

ECB ponechala úrokové sadzby nezmenené

07.02.2002, 23:00

Na včerajšom zasadaní ponechala Európska centrálna banka (ECB) úrokové sadzby nezmenené. Kľúčová minimálna sadzba pre nefinančné operácie tak zostala na úrovni 3,25 %. ECB v minulom roku uvoľnila svoju menovú politiku štyrikrát, a to spolu o 150 bázických bodov. Posledné zníženie sa uskutočnilo 8. novembra 2001, keď ECB znížila sadzby o 50 bázických bodov. Keďže sa zmena úrokových sadzieb neočakávala, na parite USD/EUR bola počas obchodovania pokojná atmosféra. Obchodovalo sa v pásme 0,8675 USD/EUR až 0,8690 USD/EUR. K záveru dňa bol pomer eura a dolára 0,8675 USD/EUR.
Očakáva sa, že euro by sa malo počas tohto roka oproti doláru posilniť, pretože investori sklamaní z pomalého ekonomického rastu v USA sa zamerajú na vyššie výnosy v eurozóne. Analytici predpovedajú do konca júla 2002 kurz týchto dvoch svetových mien na úrovni 0,8900 USD/EUR a do konca tohto roku na 0,9000 USD/EUR. Od začiatku tohto roku zoslablo euro oproti doláru približne o dve percentá pod vplyvom optimistických očakávaní oživovania americkej ekonomiky. Prekážkou pre možné zhodnotenie európskej meny sú štrukturálne problémy v eurozóne, ktoré brzdia ekonomický rast. Môžu byť však čiastočne vykompenzované oslabením eura, ktoré povzbudí export a ekonomický rast.
Pred rozhodnutím o úrokových sadzbách ECB zverejnila správu, že prezident banky Wim Duisenberg odstúpi zo svojej funkcie v júli 2003, teda tri roky pred koncom svojho mandátu. Prekvapujúce oznámenie ukončilo mesiace neistoty o tom, ako dlho prezident ECB zostane v úrade. Duisenberg ešte pred nástupom do funkcie v roku 1998 deklaroval, že nezostane v úrade celé osemročné funkčné obdobie vzhľadom na svojmu vek. Duisenberg chce odstúpiť v deň svojich 68. narodenín, teda 9. júla 2003. Duisenberg svoj úmysel už v stredu oznámil súčasnému španielskemu predsedovi rady EÚ José Mariovi Aznarovi a predsedovi rady ministrovi financií EÚ Rodrigovi de Rato y Figaredovi. Možným kandidátom na funkciu je totiž šéf francúzskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet. V jeho súvislosti sa však hovorí o miliardových stratách banky Crédit Lyonnais v 90. rokoch, ktoré sa stále vyšetrujú. Okrem toho na konci mája sa skončí úradné obdobie francúzskeho viceprezidenta ECB Christiana Noyera.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 10:30