StoryEditor

Začína proces s Nižňanským, obvineným z vojnovej masakry

08.09.2004, 00:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Dnes sa začína v Mníchove súdny proces, ktorý nemecké médiá označujú za zrejme posledný svojho druhu. Pred súdom bude stáť takmer osemdesiatsedemročný Ladislav Nižňanský, ktorého štátny zástupca obviňuje z účasti na masakrách v slovenských obciach Ostrý Grúň a Kľak v januári 1945 pri potláčaní Slovenského národného povstania.
Nižňanský je obžalovaný, že ako veliteľ nemeckého protipartizánskeho komanda Edelweiss nariadil masaker, pri ktorom prišlo o život 164 ľudí vrátane 18 židovských civilistov, ktorí boli zastrelení o niekoľko týždňov neskôr neďaleko obce Kšinná.
Hlavným svedkom obžaloby je sedemdesiatosemročný Ján Repaský, ktorý bol členom slovenskej časti jednotky a podliehal Nižňanskému. V 60. rokoch bol vo vtedajšom Československu odsúdený za účasť na masakroch na osem rokov väzenia. Vtedy Nižňanského obviňoval a teraz svoje tvrdenia zopakoval aj nemeckým vyšetrovateľom. V tom istom procese bol vtedy v neprítomnosti odsúdený na smrť i Nižňanský.
Podľa Repaského vydal Nižňanský rozkaz, že z oboch slovenských obcí "nesmie uniknúť ani živá duša". Najstaršia obeť masakru mala 72 rokov, najmladšia bola trojmesačná Jozefína. Práve Repaský tvrdí, že Nižňanský sám zastrelil dvadsať obetí. Rozkaz na likvidáciu bol vydaný preto, že obyvatelia obcí podporovali slovenských partizánov. Repaský je jediný z príslušníkov slovenského oddelenia protipartizánskeho komanda, ktorého sa podarilo nájsť a Nižňanského obhajca Steffen Ufer ho pokladá za nedôveryhodného. Nižňanský všetky obvinenia popiera s tým, že na mieste masakry nebol.
Počas vojny bol Nižňanský dôstojníkom delostrelectva v žilinskej posádke, ktorá sa ako jedna z prvých pridala 29. augusta 1944 k Slovenskému národnému povstaniu. V novembri 1944 padol do nemeckého zajatia. Aby unikol deportácii do koncentračného tábora, súhlasil podľa obžaloby so vstupom do špeciálnej jednotky Abwehrgruppe 218 Edelweiss, ktorá mala povstanie potlačiť. Jednotka vznikla v septembri 1944 a medzi jej členov patrili okrem Slovákov i kozáci a kaukazskí vojaci.Jednou z "veľkých akcií" Nižňanského bolo zničenie anglo-americkej misie ešte v decembri 1944, ktorá bola vyslaná na pomoc povstaniu. Prípad Nižňanský pútal pozornosť viacerých historikov. Nižňanského muži sa systematicky dopúšťali násilia aj na židovských obyvateľoch a na konte majú aj niekoľko britských a asi dve desiatky amerických tajných agentov
Štátny zástupca sa spolieha i na niekoľko očitých svedkov zo Slovenska. Jedným z nich je František Debnár, ktorý mal vtedy trinásť rokov a pri masakre stratil svojich blízkych. Sám prežil len vďaka tomu, že sa mu podarilo ukryť pod písací stôl. Vyšetrovatelia vystopovali i ďalšie svedkyne Annu Boháčovú a Annu Novákovú, ktoré unikli pred zastrelením iba náhodou.
"Aká je schopnosť identifikovať masového vraha, ktorý mal vtedy 27 rokov a dnes je z neho starý muž po dvoch srdcových príhodách?" pýta sa denník Süddeutsche Zeitung. Nižňanského obhajca si myslí, že to nie je možné. V obhajobe sa napríklad odvoláva na údaje, podľa ktorých nosili dôstojníci Edelweiss nemecké uniformy -- Nižňanský však vždy nosil slovenskú uniformu.
Nižňanský má nemecké občianstvo od roku 1996 a v nemeckých médiách sa už objavila otázka, prečo v relatívne pokročilom veku oň ešte žiadal. Nebolo to z obavy, že by pre údajnú nacistickú minulosť mohol byť vydaný na Slovensko? Nejasná je i jeho minulosť údajného dvojitého agenta pre československé tajné služby a americkú CIC. Obžaloba aj s prílohami má 163 strán, naplánovaných je 15 rokovacích dní a rozsudok má byť vynesený 29. októbra.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:50