StoryEditor

Veľká dilema začiatku 21. storočia

16.03.2003, 23:00

Vo vede jestvujú aj otázky maximálne odborné, a teda vyžadujúce objektívne a nezávisle overiteľné odpovede. Mnohé však majú očividný celospoločenský rozmer. Príkladmi sú globálne otepľovanie, jadrová a alternatívna energetika, syntetické materiály, genetika a jej aplikácie. Sotvaktorú však sprevádza toľko kontroverzií ako klonovanie, najmä v súvislosti s človekom.
Niekto chmúrne pripomína huxleyovské vízie zotročenia a dehonestácie, iný, založiac si ružové okuliare, vidí iba možné pozitíva. V oboch týchto krajnostiach je zrnko pravdy: klonovanie má ničivý potenciál, ale môže sa stať aj akýmsi high-tech svätým grálom a výrazne zmierniť fyzické a psychické utrpenie ľudí, čo by napokon mal byť prvoradý cieľ civilizovanej spoločnosti.
Prepis génov. Klonovanie človeka znamená produkciu geneticky totožných ľudí. To sa s výnimkou jednovaječných dvojičiek v rámci prirodzenej ľudskej reprodukcie nedeje. Našu podobu (vrátane jednovaječných dvojičiek, ktoré sú kópiou samých seba) určuje nerovnovážny prepis zmesi génov našich rodičov. O tom, či v určitom znaku prevážil vplyv génu otca alebo vplyv génu matky, rozhodli jednak vzťahy rodičovských génov (dominancia/recesivita), jednak okolnosti vývoja.
Pohlavne sa rozmnožujú zložitejšie organizmy, počínajúc prvokmi. Pohlavné rozmnožovanie je evolučne dôležité -- produkuje stále nové a nové kombinácie génov, čím zvyšuje pravdepodobnosť, že aspoň niektoré sa úspešne zadaptujú na zmeny prostredia, dožijú sa dospelosti, rozmnožia a zabezpečia pretrvanie druhu. V kratšom časovom meradle a konkrétne v našom prípade tvorov, ktorých prežitie už toľko od prírodných podmienok nezávisí, nemusí byť pohlavné rozmnožovanie kľúčové. V súvislosti s ľudským klonovaním toto konštatovanie očividne nadobúda veľký význam.
Dve cesty. Ľudské klonovanie sa môže uskutočniť dvojako. Pri tzv. rozštiepení sa skoré embryo rozdelí na dve či viac častí. Každá má potenciál vyvinúť sa na blastocystu (neskoršia fáza embrya), ktorá sa po prichytení na stene maternice, označovanom ako imp...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/veda-a-technika-1, menuAlias = veda-a-technika-1, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 21:21