StoryEditor

Poľsko chce prepustiť tisíce baníkov

30.08.2004, 00:00

Poľská vláda plánuje zrušiť približne 20-tisíc pracovných miest v uhoľných baniach. Podľa denníka Die Presse v roku 1990 pracovalo v poľskom uhoľnom sektore 400-tisíc baníkov, v súčasnosti ich je už len 123-tisíc. Vláda však chce ďalej znižovať objem pracovnej sily a podľa ministra hospodárstva Jaceka Piechotu by malo byť v priebehu nasledujúcich troch rokov zrušených buď 19 500 alebo 25 500 pracovných miest.
Piechota predložil dva plány a zatiaľ nikto nevie, ktorý sa stane realitou. Jeden sa týka situácie, keď priaznivý vývoj uhoľného trhu pretrvá. Vtedy budú nerentabilné bane zatvorené, ročný objem ťažby sa zníži o 7,8 milióna ton a prepustia 19 500 baníkov. Druhý plán pre prípad poklesu cien uhlia na svetových trhoch obsahuje redukciu ročnej ťažby o 14,5 milióna ton a zrušenie 22 500 pracovných miest.
Obidva scenáre mieni Piechota predložiť Európskej komisii, ktorá na ich základe určí prípustnú výšku dotácií pre ťažbu uhlia. Viceprezident baníckej sekcie odborovej organizácie Solidarnosc Jaroslaw Grzesik však úmysel poslať do Bruselu obidva plány považuje za prejav nerozhodnosti a dôkaz, že vláde chýba základný koncept. Podľa mnohých predákov je zatváranie baní v súčasnej ekonomickej situácii krok nesprávnym smerom. Napríklad baňa Wirek v hornosliezskej oblasti Ruda Slaska, ktorá má byť podľa plánov vlády zatvorená, môže rentabilne pracovať minimálne do roku 2007.
Aktuálny vývoj dáva odborom za pravdu. Poľské bane v súčasnosti prvýkrát od pádu bývalého režimu pracujú so ziskom. Kým štát musel ku každej vyťaženej a exportovanej tone priplatiť viac než osem eur, vďaka vysokej cene uhlia na trhoch platí už len 1,6 eura.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 03:05