StoryEditor

Mexiko zmierni zákaz dovozu hydiny z USA

09.03.2004, 23:00

Mexiko, ktoré len pred dvoma týždňami zaviedlo striktný zákaz dovozu hydiny a produktov z nej z celých USA pre objavenie sa ťažšej formy vtáčej chrípky v Texase, sa rozhodlo zmierniť zákaz a vyčlenilo produkty, ktorých sa obmedzenia nebudú týkať. Mexiko povolí dovoz kuracích a morčacích nátierok a vykostených morčacích stehien z väčšiny štátov v USA, oznámilo mexické ministerstvo poľnohospodárstva. Informovala o tom agentúra Reuters.
"Ministerstvo poľnohospodárstva sa rozhodlo znovu prehodnotiť prísne smernice na dovoz kureniec a moriek zo Spojených štátov. Zákaz dovozu sa nebude týkať tepelne upravených hydinových produktov," oznámila mexická vláda. Hoci zákaz je miernejší, stále sa bude vzťahovať na porciované morčacie mäso, nevykostené morčacie stehná, morčacie prsia vykostené aj nevykostené a porciované kuracie mäso vykostené aj nevykostené.
Mexiko je v súčasnosti štvrtým najväčším dovozcom hydinových produktov zo USA. Len v minulom roku sa zo Spojených štátov do Mexika vyviezli kurence a produkty z nich v hodnote 93 mil. USD.
"Zmiernenie zákazu sa však nebude týkať 10 štátov USA, kde sa na miestnych farmách objavil vírus vtáčej chrípky len prednedávnom alebo už dávnejšie," uviedol šéf zdravotníckej sekcie mexického ministerstva poľnohospodárstva Javier Trujillo. Na zoznam zakázaných štátov sa v pondelok dostal už aj Maryland, ktorého predstavitelia v sobotu oznámili objavenie prvého prípadu vírusu vtáčej chrípky. Maryland sa tak zaradil medzi päť amerických štátov, kde sa vírus objavil v tomto roku. Už v roku 2002 Mexiko zakázalo dovoz hydiny zo štátov Severná Karolína, Maine, Pensylvánia, Virginia, Západná Virgínia, Texas, Kalifornia a Connecticut. Dovoz zo štátov Delaware a New Jersey bol zakázaný o niečo neskôr. Avšak 24. februára tohto roku sa po uhynutí veľkého kŕdľa na texaskej slepačej farme Mexiko rozhodlo zakázať dovoz hydiny z celých Spojených štátov. Vírus objavený v Texase v tomto roku patrí totiž do skupiny tých nebezpečnejších typov vtáčej chrípky, avšak ešte stále nie je taký smrteľný ako jeho ďalší druh, ktorý sa objavil v prípade ázijskej hydiny. Ide zároveň o prvý prípad výskytu ťažšej formy vírusu v USA za ostatných 20 rokov.
Mexické ministerstvo poľnohospodárstva ďalej oznámilo, že hoci ich krajina pristupuje k zmierneniu zákazu, všetky hydinové produkty, ktoré sa budú prevážať cez územie Texasu, budú prekontrolované, či boli počas prevozu správne uskladnené. Dovážaný tovar z USA bude musieť mať zvláštne osvedčenie a import bude prísne monitorovaný. Pokiaľ dôjde k akémukoľvek porušeniu prísnych opatrení, spoločnosti stratia právo na import hydiny do Mexika, upozornilo vo svojom vyhlásení mexické ministerstvo. Mexiko ešte minulý týždeň opäť otvorilo svoj trh pre väčšinu amerických dovozcov hovädzieho mäsa, ktorý bol zakázaný asi pred 10 mesiacmi pre výskyt šialenstva kráv.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:50