StoryEditor

Harry Potter: Do tretice všetko dobré

18.06.2004, 00:00
Aký je Harry "trojka" film? Slušný, ba čo viac, v svetle dvoch predchádzajúcich filmov priam výborný. Výborný, či skôr vydarený, v rámci limitov, ktoré tento kolos v sebe nesie. Prvé dva filmy o Harrym Potterovi, hoci komerčne nesmierne úspešné, predstavovali emocionálne sterilné, síce vizuálne pompézne, ale často priam zúfalo nudné prepisy literárnych diel, viac produkty, výrobky než skutočné, živé filmy.

Ak by globálne marketingové stratégie zlyhali a knižky J. K. Rowlingovej boli len o troška menej čitateľsky prístupné, Harry Potter by nebol svetoznámym popkultúrnym artefaktom. Ale je, a s ním i Ron, Hermiona, Draco Malfloy, stredná čarodejnícka škola v Rokforde, metlobal a tak ďalej. Úspech kolosálnej kampane - potterománie, nakoniec potvrdzuje i fakt, že Pottera a jeho svet netreba nijako zvlášť predstavovať. Päť románov, dva knižné "spin off", tri hollywoodske "blockbustre" a veľa ďalších produktov urobili skrátka svoje. Poďme však položiť prst na tep doby a venujme sa tomu aktuálnemu potterovskému artefaktu, filmu Harry Potter a väzeň z Azkabanu, ktorý sa od včera premieta aj v našich kinách.
Aký je Harry "trojka" film? Slušný, ba čo viac, v svetle dvoch predchádzajúcich filmov priam výborný. Výborný, či skôr vydarený, v rámci limitov, ktoré tento kolos v sebe skrýva. Prvé dva filmy o Harrym Potterovi, hoci komerčne nesmierne úspešné, predstavovali emocionálne sterilné, síce vizuálne pompézne, ale často priam zúfalo nudné prepisy literárnych diel, viac produkty, výrobky, než skutočné živé filmy. Milovníci literárnej predlohy reptali, že sú horšie ako knihy, a mali pravdu. Tie filmy totiž boli mŕtve. Len obrázky a nuda, nič viac. Niet sa čomu čudovať, veď ich mal na svedomí skúsený hollywoodsky režisérsky remeselník Chris Columbus, muž so schopnosťou filmovať, ale nie filmár, nie skutočne výrazná režisérska osobnosť, nie autonómny tvorca, a už vôbec nie umelec. Predovšetkým vďaka jeho autorskej kreatívnej impotencii a priam zbabelému skrývaniu sa za akési zdanie autenticity zostala po prvý dvoch sfilmovaných Potteroch len pachuť v mysli a pocit premárnenej šance. V treťom filmovom Potterovi však zasadol na režisérsku stoličku Alfonso Cuarón, režisér, ktorý si urobil meno rešpektovanou Mexickou jazdou a aj tým najväčším skeptikom ukázal, že sa to dá. Že sa dá nakrútiť divácky film, hit plný vizuálnych efektov, skutočná adaptácia literárnej predlohy, nie otrocký prepis a zároveň komplexné filmové dielo, ktoré znesie i troška vyššie divácke nároky. Asi najdôležitejšie je, že tretí Harry Potter ani na chvíľu nesklzáva do nudnej samoúčelnej vizuálnej opisnosti. Príbeh je, samozrejme, sprostredkovávaný prostredníctvom atraktívnych obrazov, ktoré nie sú len prostým zobrazovaním, ale priamo rozprávajú, čosi vyjadrujú, posúvajú dej, navodzujú a ilustrujú atmosféru, odrážajú psychické rozpoloženie postáv, tlmočia myšlienku do vizuálnej podoby. Pre Cuaróna je teda obraz funkciou, nie cieľom. Výsledok potom nie je len sledom obrázkov, ktoré predvádzajú možnosti filmárskej techniky či bohatú a náročnú výpravu, ale riadnym, kauzálne náležite vystavaným príbehom s jasnou dramatickou štruktúrou. Filmu veľmi pomáha aj to, že Cuarón Rowlingovej príbeh očisťuje od všakovakých digresií a venuje sa len jednej, ťažiskovej línii. Dozvieme sa teda, ako to je s väzňom z Akzabanu, ale nič viac. Filmu to bohato stačí, aspoň sa nemá kedy a ako rozbiť do neprehľadných fragmentov.
Žiaľ, ani tretí Harry Potter sa celkom neobíde bez kritiky. Ak kvalitatívne na niečo dopláca, tak je to opäť čosi, čo súvisí s predchádzajúcimi filmami. Až tretí diel naplno ukazuje, aké veľmi nešťastné bolo rozhodnutie zveriť titulnú úlohu komusi, kto sa síce možno na Harryho podobá, ale absolútne nie je schopný akéhokoľvek dramatického hereckého výkonu v tradičnom zmysle slova. "Herectvo" Daniela Radcliffa (Harry) nielen v kontraste s bravúrne obsadenými vedľajšími postavami, ale i s jeho bezprostrednými spoluhercami Emmou Watsonovou (Hermiona) a Rupertom Grintom (Ron), totiž zo všetkého najviac pripomína zúfalé tvárenie sa kohosi, kto sa snaží nepokaziť amatérske divadelné predstavenie. Radcliffe sa možno snaží, ale jednoducho nedokáže presvedčivo zahrať ani to, že má tmavé vlasy. Ak k tomu pridáme možno profesionálny, ale inak celkom strojený deklamačný slovenský dabing, môže sa i tretí Harry Potter v kine zmeniť na číre utrpenie. Titulková kópia je preto v prípade dôstojného vnímania filmu jedinou možnou voľbou.
Tretí Harry Potter je vydarený film, navzdory hereckému obsadeniu hlavnej postavy a slovenskému dabingu, za ktorý tvorcovia nemôžu.

01 - Modified: 2002-12-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Oheň zatiaľ hasia vojaci
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 11:00