StoryEditor

Dôraz na produktivitu strojov

14.11.2004, 23:00

Spoločnosť Matador Púchov delí údržbu na zmenovú, ktorá odstraňuje poruchy strojov počas prevádzky, a preventívnu, ktorá plánovaným spôsobom kontroluje a opravuje zariadenia. Na zefektívnenie údržby využíva najmä metódu TPM (Totálne produktívna údržba), ktorej podstatou je zvyšovanie produktivity zariadení. Jej cieľom je podľa riaditeľa pre rozvoj spoločnosti Vladimíra Riedela zmeniť podnikovú kultúru, eliminovať poruchy, chyby a všetky ďalšie straty na zariadeniach, postupne zvyšovať efektívnosť zariadenia, ale aj kvalitu výrobkov.
V princípe ide o to, aby sa včas zistili a odborne odstránili všetky abnormality náhodne vznikajúce pri prevádzke stroja. Dôležité pre podnik je najmä eliminovať prerušenia práce stroja v dôsledku porúch, straty rýchlosti stroja, zníženie výkonu vo fáze nábehu a skúšok či straty z pretypovania stroja.
Jedným z progresívnych prvkov TPM je presun časti zodpovednosti priamo na obsluhu zariadení. Vychádza sa pritom z predpokladu, že operátori, ktorí pri stroji trávia najviac času, môžu najrýchlejšie rozpoznať vznikajúci problém, a tým predchádzať poruche či havárii. Obsluha tak preberá niektoré činnosti, ktoré predtým vykonávala údržba. Ide najmä o čistenie, denné a týždenné prehliadky či mazanie stroja. Pracovníci údržby sa potom orientujú hlavne na plánovanie opráv a prevenciu vzniku porúch.
"Samotné zavedenie metódy do praxe sme založili na tímovej práci a zmene myslenia personálu. Dôraz kladieme na tréningy pracovníkov, zdokonaľovanie ich práce, znalosti stroja a pracoviska," vysvetľuje Riedel. Ako pokračuje uplatnenie tohto dlhodobého projektu, vyžaduje si jasne definovať ročné plány, ktoré treba ďalej rozpracovať na čiastkové aktivity pre každú prevádzku.
Nie všetko však Matador rieši zavedením TPM. Napríklad údržbu energetiky presunul na plecia externej firmy, ktorá ju vie zabezpečiť efektívnejšie. Viacerých špecialistov, ktorých tento druh práce vyžaduje, vie totiž využiť na podobné účely aj v iných firmách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/biznis, menuAlias = biznis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:52