StoryEditor

Koruna pokračovala v zhodnocovaní

09.06.2003, 00:00

Slovenská koruna v závere týždňa pokračovala v zhodnocovaní, ktoré naštartovala vo štvrtok poobede a oproti euru získala zhruba 20 halierov. Začínala na úrovni 41,510/530 SKK/EUR a postupne sa zviezla k 41,310 SKK/EUR. "Od tejto úrovne sa dvakrát odrazila a deň končila pri 41,430/450 SKK/EUR," povedal díler Slovenskej sporiteľne Juraj Zabadal. Atmosféra na trhu sa podľa neho upokojila, pokojnejší vývoj zaznamenal aj maďarský forint podporený správou maďarskej centrálnej banky o pripravenosti zvýšiť úrokové sadzby v prípade pokračujúceho oslabovania ich meny. Situácia sa upokojila aj na českom a poľskom trhu.
Podľa Zabadala bude ďalší vývoj mien v regióne závisieť najmä od výsledkov referenda o vstupe Poľska do Európskej únie, ktoré sa uskutočnilo tento víkend. Očakáva sa, že Poliaci odsúhlasia vstup do únie, čo by malo okrem podporenia poľského zlotého zvýšiť apetít aj po slovenských korunách. "Dôvod na oslabovanie meny totiž nie je, zníženie sadzieb Európskou centrálnou bankou zvýšilo výnos z držania korún," poznamenal Zabadal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 01:00