StoryEditor

Slovensko ako exportér stability

14.03.2004, 23:00
Ukrajina a západný Balkán sú časti Európy, v ktorých by slovenská diplomacia mohla zohrať významnú úlohu po vstupe Slovenska do Európskej únie.

Tento rok je pre slovenskú diplomaciu odlišný od tých minulých, lebo dostáva príležitosť prispieť k vonkajším vzťahom Európskej únie tým, čo je pre Slovensko osobité. Tou zvláštnosťou je najmä geografická poloha -- slovensko-ukrajinská hranica sa stane východnou hranicou 25-člennej únie s najväčším svetovým jednotným trhom a viac než so 420 miliónmi obyvateľov.
"Slovensko by mohlo zohrať svoju úlohu pri formovaní a realizácii východnej politiky EÚ, najmä vo vzťahu k Ukrajine, ale aj vo vzťahu k Ruskej federácii," uvádza strategický materiál slovenského ministerstva zahraničných vecí.
Schengen a Ukrajina. Na posilnenie budúcej schengenskej hranice s Ukrajinou získalo Slovensko na záverečných prístupových rokovaniach v Kodani 40 miliónov eur. Nejde však iba o posilnenie ochrany hraníc EÚ pred i...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/politika-a-spolocnost, menuAlias = politika-a-spolocnost, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 17:49