StoryEditor

V Bardejove nárast zahraničnej klientely

11.09.2002, 00:00

Akciová spoločnosť Bardejovské kúpele zvýšila podľa ekonomickej riaditeľky Márie Pisarčíkovej v prvom polroku 2002 tržby z kúpeľnej a ambulantnej starostlivosti a doplnkových služieb v porovnaní s rokom 2001 o 4 mil. Sk, keď celkove dosiahli 121 mil. Sk. Vývoj tržieb v prvom polroku sa pozitívne prejavil i na zisku, a to i napriek nárastu cien vstupov. Snahou spoločnosti je dosiahnuť nárast tržieb o 5 % oproti minulému roku.
Trend poklesu klientov Sociálnej poisťovne sa nezastavil ani v tomto roku. "Naopak, v posledných dvoch rokoch zaznamenali kúpele pokles týchto pacientov až o 41 %. Príspevok na kúpeľnú liečbu sa skrátil, ale neupravila sa možnosť priplácať si za pobyt v kúpeľoch. Prejavilo sa to na počte odliečených klientov," konštatovala ekonomická riaditeľka. V prvom polroku sa v Bardejovských kúpeľoch liečilo 9 407 klientov s počtom vyše 154-tisíc ošetrovacích dní. V porovnaní s predchádzajúcim rokom je to o 1 092 ošetrovacích dní menej. Na úrovni minulého roku zostali detskí pacienti a poistenci zdravotných poisťovní. Zvýšil sa počet domácich samoplatiacich klientov, rekondičných pobytov a najmä zahraničnej klientely. Súčasný podiel klientov mimo poisťovní predstavuje 56 %.
Zvýšený záujem zahraničných pacientov o Bardejovské kúpele je podľa M. Pisarčíkovej odrazom vysokej odbornej a zdravotnej starostlivosti, ale aj ponuky nadštandardného ubytovania v rekonštruovaných izbách. Len v tomto polroku investovala spoločnosť do modernizácie a rekonštrukcie hmotného a nehmotného investičného majetku 2,202 mil. Sk. Do bežnej údržby smerovalo takmer 3,4 mil. Sk. Zdôraznila tiež, že za dva a pol roka preinvestovala spoločnosť do opráv, rekonštrukcie a modernizácie liečebných domov takmer 100 mil. Sk.
V prvom polroku nemala akciová spoločnosť prerušenú prevádzku, aj keď sa posteľová kapacita plne nevyužívala. Od januára sa využiteľnosť pohybovala od 31 po takmer 90 % v júni. Počas tohto obdobia bolo v prevádzke 24 liečebných domov s 1 290 posteľami. Z toho bolo 125 postelí pre detských pacientov. Tie sa plne využívajú iba počas prázdninových mesiacov.
Bardejovské kúpele, a. s., so svojimi minerálnymi prameňmi patria k ojedinelým na Slovensku. Liečia sa tu choroby tráviaceho a obehového ústrojenstva, poruchy látkovej premeny a žliaz s vnútornou sekréciou, ale aj onkologické ochorenia po ukončenej liečbe, ženské choroby, napríklad klimakterický syndróm, a choroby z povolania. Zahraniční klienti pochádzajú najmä z ČR, Nemecka, Izraela, Poľska a Ruska. Nedarí sa však v dostatočnej miere získať klientelu z Ruska. "A to i napriek tomu, že do propagácie v tejto oblasti sme investovali značné finančné prostriedky. Je to dané tým, že sa zaviedla vízová povinnosť s Ruskom a v neposlednom rade i značnou vzdialenosťou našich kúpeľov od medzinárodných leteckých spojov," konštatovala M. Pisarčíková.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 03:07