StoryEditor

Last minute ako riešenie?

24.06.2004, 00:00
Mnohí majitelia a prevádzkovatelia cestovných kancelárií mali aj tento rok, podobne ako v minulosti, hlavu v smútku z množstva nepredaných júnových zájazdov.

Mnohí majitelia a prevádzkovatelia cestovných kancelárií mali aj tento rok, podobne ako v minulosti, hlavu v smútku z množstva nepredaných júnových zájazdov. Ich cenu museli znižovať, aby im neostali voľné miesta v zazmluvnených lietadlách a neobsadené lôžka v objednaných hoteloch. Hoci cestovky pred takmer každým začiatkom letnej sezóny zdôrazňujú, že zájazdov typu last minute bude menej ako vlani, záujemcovia o tento typ ponuky najmä v mesiacoch mimo školských prázdnin nemajú so zháňaním zájazdov na poslednú chvíľu žiadny problém.
Pravda je taká, že sa nemálo ľudí obáva vyberať si dovolenkový pobyt s niekoľkomesačným predstihom, pretože netušia, či v čase, kedy by mali za zájazd doplatiť celú sumu, nebudú musieť investovať peniaze do niečoho iného. Časť klientov jednoducho na začiatku roka ešte peniaze na zaplatenie zálohy či celej sumy dovolenky pre viacčlennú rodinu nemá a radšej ich sporí postupne, ako by mala využiť možnosť kúpy dovolenky na splátky.
Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že na slovenskú náturu zatiaľ príliš nezaberá zdôrazňovanie výhodnosti kúpy letného dovolenkového pobytu na začiatku roku, kedy je oproti kúpe zájazdu na poslednú chvíľu okrem nižšej ceny aj oveľa širšia možnosť voľby hotela. Cestovkári však potvrdzujú, že množstvo rodín či viacpočetných skupín sa už "popálilo", keď sa spoliehali na výber zájazdu niekoľko dní pred plánovaným odchodom a nenašli, čo hľadali. Ak aj našli, tak nie pre taký počet ľudí, ktorí spolu vycestovať plánovali. Po takejto skúsenosti už vyberajú dovolenku radšej dopredu.
Začiatok tohtoročnej letnej sezóny bol poznamenaný krachom cestovnej kancelárie poistenej pre prípad insolventnosti. Dostať sa k svojim peniazom trvá týždne, možno i mesiace. A to v budúcej sezóne ešte zvýši otáľanie s kúpou zájazdu tých dovolenkárov, ktorí si nekupujú zájazd mesiace dopredu, lebo sa obávajú, že kým sa po mesiacoch vychystajú na letisko, už cestovná kancelária fungovať nemusí. Riziku možného krachu cestovky sa síce nevyhne ani klient kupujúci zájazd pár dní pred odletom. Ten je však skôr zmierený s myšlienkou, že nevycestuje vôbec, alebo inokedy ako plánoval, ako klient tešiaci sa na dovolenku niekoľko mesiacov dopredu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 13:54